19 квітня 2024 ОФІЦІЙНИЙ ВЕБ-САЙТ
Відомості про район
Діяльність райдержадміністрації
Прес-центр
Район сьогодні
  • Розпорядчі документи
  • Регуляторна політика
    Публічна інформація
    Інформація з установ району
    Оголошення
    Програми та стратегії району
    Виконання програм та стратегій
  • Децентралізація влади
  • Самоорганізація населення
  • Вивчення громадської думки
  • Очищення влади
  • Електронне звернення
  • Вакансії державної служби
  • Інвестиційний довідник
  • Запобігання проявам корупції
  • Внутрішній аудит
  • АРХІВ НОВИН

    « Квітень 2024 »
    Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
    1 2 3 4 5 6 7
    8 9 10 11 12 13 14
    15 16 17 18 19 20 21
    22 23 24 25 26 27 28
    29 30          
    Головна>Новини>Рекомендації Держпродспоживслужби щодо проведення десикації полів
    Четвер, 21 липня 2022 15:40

    Рекомендації Держпродспоживслужби щодо проведення десикації полів

     Настала пора жнив, тому окремими господарствами для прискорення проведення збиральних робіт можуть використовуватись десиканти.Головне управління Держпродспоживслужби у Волинській області звертає увагу керівників господарств на необхідність дотримання порядку використання десикантів,оскільки порушення їх застосування може призвести до уражень сільськогосподарських угідь, які належать іншим власникам та приватним особам.

    З метою уникнення конфліктних ситуацій просимо звертати увагу нанаступне:

    1. Використовувати десиканти відповідно до норми та способу внесення, визначеними у Переліку пестицидів і агрохімікатів, дозволених до використання вУкраїні та доповненням до нього.

    2. Допускати до робіт з пестицидами лише осіб, які пройшли спеціальну підготовку тамають відповідний допуск.

    3. Завчасно, не менше ніж за 3 доби, попереджувати органи місцевого самоврядування,населення та пасічників про застосування десикантів. Рекомендуємо розміщувати друковані об’яви у населених пунктах або інших громадських місцях. Завчасне повідомлення подається фізичною особою та суб’єктами господарювання до органівмісцевого самоврядування, на адміністративній території яких (з урахуванням відстані 10 кілометрів від зовнішнього периметру території застосування засобів захисту рослин) планується застосування засобів захисту рослин. Якщо територія, на якій планується застосовування засобів захисту рослин, знаходиться на адміністративній території двох чи більше органів місцевого самоврядування (з урахуванням відстані 10 кілометрів від зовнішнього периметру території застосування засобів захисту рослин), завчасне повідомлення подається до всіх таких органів місцевого самоврядування.

    4. Біля місць застосування десикантів встановлювати попереджувальні написи.

    5. До початку роботи всі машини, механізми і апаратура повинні бути відремонтовані,перевірені на герметичність комунікацій і фільтруючих пристроїв шляхом заповненняводою та інертними речовинами, а також відрегульовані на необхідні норми витрати.
    6. Зона санітарного розриву від населених пунктів, тваринницьких комплексів, місць проведення ручних робіт по догляду за сільгоспкультурами, водойм і місць відпочинку при штанговому обприскуванні пестицидами повинна бути не меншою 300 м (при використанні вентиляторного обприскувача – 500 м), при авіаційномувнесенні десиканту захисна зона становить не менше 1000 м, а також не менше 5 кмвід місць постійного перебування медоносних пасік.

    7. Необхідно враховувати можливе знесення шлейфу від пестициду від обприскувача, втакому випадку слід додатково відходити від краю оброблювального поля, особливопри безпосередній близькості інших угідь або насаджень, які можуть бути пошкоджені десикантом.

    8. У разі використання літальних апаратів не допускати їх прольоту над населеними пунктами.

    9. Обприскування допускається при швидкості вітру до 3 м/с (дрібнокрапельне) і 4 м/с(крупнокрапельне).

    10. Слід враховувати напрям та силу вітру, щоб не допустити зносу шлейфу відобприскувача на прилеглі території, які належать іншим власникам або приватним особам.

    11. Усі роботи з пестицидами слід проводити в ранкові (до 10:00) і вечірні години при мінімальних висхідних повітряних потоках за відсутності льоту бджіл.

    12. Необхідно відмовитись від обробки поля десикантами за допомогою авіатехніки у разі близького знаходження від місця обробки сільськогосподарських угідь, які належать іншим власникам або громадянам, тому що десикант може нанести їм суттєву матеріальну шкоду.

    13. У разі використання безпілотних літальних апаратів, необхідно враховувати санітарні зони, що встановлені для авіаційного внесення. Крім того, гвинти цих літальних апаратів можуть спричинити широке розвіювання дрібних крапель десиканту навелику відстань і, таким чином, пошкодити прилеглі території до поля, якеобробляється. Тому необхідно додатково відступати від краю поля для уникнення зносу шлейфу на прилеглу територію.

    14. У разі виникнення складностей з організації застосування пестицидів рекомендуємо обговорити особливості проведення технологічних робіт безпосередньо з членами місцевої громади та пасічниками.

    15. Уникнути конфліктних ситуацій набагато простіше, коли існує співпраця та взаєморозуміння між населенням, пасічниками та аграріями.   

    Головний спеціаліст відділу контролю в насінництві та розсадництвіуправління фітосанітарної безпеки Головного УправлінняДержпродспоживслужби у Волинській області Оксана КІГІЧАК

    Переглядів 5550
    Розробка: Відділ інформаційних технологій
    апарату Волинської облдержадміністрації
    Інформаційне наповнення:
    Володимир-Волинська районна державна адміністрація
    Усі права на матеріали, розміщені на цьому сайті, належать Володимир-Волинській райдержадміністрації.
    Адреса: 44700, м.Володимир-Волинський, вул. Небесної Сотні, 3, т.24467, E-mail: post@vvadm.gov.ua
    © 2014 vvadm.gov.ua