19 квітня 2024 ОФІЦІЙНИЙ ВЕБ-САЙТ
Відомості про район
Діяльність райдержадміністрації
Прес-центр
Район сьогодні
  • Розпорядчі документи
  • Регуляторна політика
    Публічна інформація
    Інформація з установ району
    Оголошення
    Програми та стратегії району
    Виконання програм та стратегій
  • Децентралізація влади
  • Самоорганізація населення
  • Вивчення громадської думки
  • Очищення влади
  • Електронне звернення
  • Вакансії державної служби
  • Інвестиційний довідник
  • Запобігання проявам корупції
  • Внутрішній аудит
  • АРХІВ НОВИН

    « Квітень 2024 »
    Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
    1 2 3 4 5 6 7
    8 9 10 11 12 13 14
    15 16 17 18 19 20 21
    22 23 24 25 26 27 28
    29 30          
    Головна>Новини>Тепло і гаряча вода за діючими тарифами та стабільне функціонування підприємств теплопостачання: результат підписаного Меморандуму
    Вівторок, 09 лютого 2021 17:29

    Тепло і гаряча вода за діючими тарифами та стабільне функціонування підприємств теплопостачання: результат підписаного Меморандуму

    Як відомо, сьогодні на державному рівні підписаний важливий документ, покликаний врегулювати окремі проблемні питання у постачанні тепла та гарячої води українцям і захистити споживачів комунальних послуг.

    Меморандум про взаєморозуміння щодо врегулювання проблемних питань у сфері централізованого постачання теплової енергії та постачання гарячої води, укладений з ініціативи Президента України Володимира Зеленського, забезпечить стале проходження цього опалювального сезону та підготовку до наступного.

    «Це ще одна ініціатива Глави держави, яка знайшла своє втілення у реальних документах разом зі стабілізацією цін і тарифів на газ та електроенергію. Підписання цього Меморандуму свідчить як про реальні кроки, спрямовані на захист інтересів українців, так і про наявність конструктивного діалогу  уряду, Офісу Президента та мерів міст задля досягнення спільного результату», - вважає голова ОДА Юрій Погуляйко.

    Так, громадяни України упродовж усього опалювального періоду 2020-2021 років гарантовано будуть отримувати тепло у свої домівки за діючими тарифами, що є вкрай важливим в умовах карантину та зниженої платоспроможності населення. Адже вартість послуг з теплопостачання у платіжці споживача займає найбільшу частину, а тому є відчутною для кожного домогосподарства.

    Разом з тим, маємо розуміти, що питання тарифів на комунальні послуги є чутливим не лише для українців як споживачів послуг, а й зачіпає інтереси підприємств галузі, що виробляють і забезпечують безперервне постачання теплової енергії та гарячої води. За таких умов необхідно забезпечити врахування інтересів усіх учасників процесу надання і споживання комунальних послуг та держави.

    Слід розуміти, що одним із основних принципів, на яких ґрунтується державна політика у сфері житлово-комунальних послуг, є принцип забезпечення функціонування підприємств, установ та організацій, що виробляють, виконують та/або надають житлово-комунальні послуги, на умовах самофінансування, досягнення рівня економічно обґрунтованих витрат на виробництво таких послуг.

    Як відомо, тарифи на послуги з теплопостачання безпосередньо залежать від цін на паливно-енергетичні ресурси, зокрема, природний газ. Разом з тим тарифи, встановлені органами місцевого самоврядування та НКРЕКП після набрання чинності Законом України «Про житлово-комунальні послуги» (тобто після 01.05.2019), неможливо застосувати до кінцевого споживача у зв’язку відсутністю нових договорів про надання послуг з постачання теплової енергії та постачання гарячої води, оскільки в період карантину заборонено укладати такі договори відповідно до вимог Закону України від 30.03.2020 № 540-IX «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України, спрямованих на забезпечення додаткових соціальних та економічних гарантій у зв’язку з поширенням коронавірусної хвороби (COVID-19)».

    З урахуванням вимог цього Закону до завершення опалювального періоду 2020/2021 року підприємствами теплопостачання до споживачів мають застосовувати тарифи, що переглядалися до 01.05.2019 і наразі є збитковими.

    За таких умов виникає справедливе питання щодо можливості забезпечення підприємствами теплопостачання належного рівня розрахунків за спожитий природний газ та джерел відшкодування збитків підприємствам теплопостачання через неможливість застосування ними до споживачів тарифів, що враховували б актуальну ціну природного газу.

    Зважаючи на те, що основним споживачем комунальних послуг є населення, рівень тарифів, який застосовується до населення, безпосередньо впливає на дохід підприємства та можливість виконання ним зобов’язань, у тому числі: розрахунків з постачальниками природного газу за спожитий природний газ, виплату заробітної плати працівникам, сплату податків, зборів, обов’язкових платежів до бюджетів усіх рівнів.

    Тому будь-яке зростанням вартості природного газу для підприємств теплопостачання при незмінних тарифах може призвести до погіршення рівня розрахунків цих підприємств за спожитий природний газ та, відповідно, ненадання послуг з теплопостачання в населених пунктах України.

    Слід зазначити, що наразі діяльність підприємств теплопостачання є збитковою та характеризується значними обсягами заборгованості. У свою чергу, населення також заборгувало перед підприємствами теплопостачання мільярди гривень.

    Відтак, виникнення вищезазначених  проблемних питань і спонукало до конструктивного діалогу задля пошуку компромісних рішень в інтересах усіх зацікавлених сторін.

    В результаті прийняті також домовленості про розроблення НАК «Нафтогаз України» та запровадження до 1 вересня 2021 року довгострокових цінових пропозицій для забезпечення сталого рівня цін на природний газ для підприємств теплопостачання, а також  визначення до 1 жовтня 2021 року джерел та механізмів погашення підприємствами теплопостачання заборгованості за послугу з розподілу природного газу перед операторами газорозподільних систем.

    Укладений Меморандум сприятиме уникненню навантаження на домогосподарства та недопущення зростання для них вартості послуг з теплопостачання, враховуючи разом з тим усі ризики щодо забезпечення стабільного функціонування підприємств теплопостачання та недопущення збоїв у їх роботі і наданні послуг для споживачів.  

    Управління інформаційної політики та цифрової трансформації  облдержадміністрації

    Переглядів 11694
    Розробка: Відділ інформаційних технологій
    апарату Волинської облдержадміністрації
    Інформаційне наповнення:
    Володимир-Волинська районна державна адміністрація
    Усі права на матеріали, розміщені на цьому сайті, належать Володимир-Волинській райдержадміністрації.
    Адреса: 44700, м.Володимир-Волинський, вул. Небесної Сотні, 3, т.24467, E-mail: post@vvadm.gov.ua
    © 2014 vvadm.gov.ua