17 квітня 2024 ОФІЦІЙНИЙ ВЕБ-САЙТ
Відомості про район
Діяльність райдержадміністрації
Прес-центр
Район сьогодні
  • Розпорядчі документи
  • Регуляторна політика
    Публічна інформація
    Інформація з установ району
    Оголошення
    Програми та стратегії району
    Виконання програм та стратегій
  • Децентралізація влади
  • Самоорганізація населення
  • Вивчення громадської думки
  • Очищення влади
  • Електронне звернення
  • Вакансії державної служби
  • Інвестиційний довідник
  • Запобігання проявам корупції
  • Внутрішній аудит
  • АРХІВ НОВИН

    « Квітень 2024 »
    Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
    1 2 3 4 5 6 7
    8 9 10 11 12 13 14
    15 16 17 18 19 20 21
    22 23 24 25 26 27 28
    29 30          
    Головна>Новини>Володимир-Волинське районне управління ГУ Держпродспоживслужби інформує: "Хрін. Користь чи проблеми городників?"
    Середа, 01 липня 2020 12:37

    Володимир-Волинське районне управління ГУ Держпродспоживслужби інформує: "Хрін. Користь чи проблеми городників?"

    Хрін звичайний – багаторічна трав’яниста рослина з родини капустяних, висотою 40-150 см надземної частини та з м’ясистим товстим коренем (буває довжиною до 3 метрів). Він володіє корисними лікувальними властивостями для лікування багатьох захворювань і недуг.

    В сирому вигляді хрін містить приблизно 16% вуглеводів, до 3% азотних речовин, а також деяку кількість жирів. За вмістом вітаміну С хрін випереджає лимон і програє тільки шипшині і чорній смородині.

    Хрін, безперечно, рослина корисна, але варто лише на рік чи два дозволити йому безконтрольно розмножуватися, як боротьба з ним стане вічною проблемою городника. Що робити , якщо його розвелося надто багато? Здавалося б, треба радіти великому врожаю. Але його розлоге листя затінює інші рослини. Так, він відлякує багатьох шкідників, але при цьому обплітає корінням весь вільний простір всередині грядок, буквально виживаючи інші культури. Для боротьби з хроном підходять як механічні заходи, так і заходи хімічного знищення.

    Механічне знищення хрону – це все ж те перекопування. Тільки проводити його потрібно не лопатою, а спеціальними вилами, призначеними для обробітку ґрунту. Вони коріння не розрізають на дрібні частинки, а підчіплюють його  і  витягають із землі без пошкоджень. Звичайно, якісь окремі відростки все-таки обірвуться і залишаться. Але їх буде не багато, і кількість хрону на перекопаній ділянці помітно знизиться. Ще можна регулярно зрізати всю надземну частину рослини, як тільки вона з’являється  із землі. Тоді до осені рослина хрону виснажиться і зиму, швидше за все- не переживе.

    Цей спосіб вимагає великого терпіння і акуратності. Він не дає раптового  результату, але дозволяє позбавитися від небажаного сусіда, не пошкодивши інші культури.

    Застосування гербіцидів. Для знищення хрону потрібно застосовувати гербіциди суцільної дії з діючою речовиною Гліфосат та його солей в дозі 60-80 мл з додаванням гербіцидів вибіркової дії з діючою речовиною 2- етилгексиловий ефір 2,4-Д, дикамба та її солі в нормі 6-15 мл. на 5 л води і на 1 соту. За один раз хрону не знищити, а тому обприскування потрібно повторити за сезон 2-3 рази, слідкуючи , щоб робочий розчин не потрапив на культурні рослини. Якщо це зробити не можливо, то можна концентрованим розчином (без розведення водою)  змастити листки хрону   2-3 рази за вегетаційний період .Коли хрін росте на одому місці багато років і корінь товстий, то можна зрізати листки рослини і в корені на зрізі за допомогою велосипедної шпиці зробити якомога більше отворів, в кожний отвір залити концентрований розчин гербіцидної суміші шприцом.

    УВАГА!

    Зберігати готовий робочий розчин можна не більш як одну добу. При рясних  та частих опадах обприскування необхідно повторити, особливо в тих випадках, коли використовуються препарати контактної дії. Якщо препарат купується у роздрібній торговій мережі, необхідно вимагати чек та сертифікат якості, тому що в останні роки дуже багато засобів захисту рослин у випадкових продавців на ринках – це неякісні підробки.

     При проведенні обприскувань необхідно суворо дотримуватись рекомендацій на упаковці та елементарних  вимог із безпеки при роботі з хімічними засобами захисту рослин!

    Провідний спеціаліст управління фітосанітарної безпеки ГУ Держпродспоживслужби у Волинській області

    Переглядів 3915
    Розробка: Відділ інформаційних технологій
    апарату Волинської облдержадміністрації
    Інформаційне наповнення:
    Володимир-Волинська районна державна адміністрація
    Усі права на матеріали, розміщені на цьому сайті, належать Володимир-Волинській райдержадміністрації.
    Адреса: 44700, м.Володимир-Волинський, вул. Небесної Сотні, 3, т.24467, E-mail: post@vvadm.gov.ua
    © 2014 vvadm.gov.ua