19 квітня 2024 ОФІЦІЙНИЙ ВЕБ-САЙТ
Відомості про район
Діяльність райдержадміністрації
Прес-центр
Район сьогодні
  • Розпорядчі документи
  • Регуляторна політика
    Публічна інформація
    Інформація з установ району
    Оголошення
    Програми та стратегії району
    Виконання програм та стратегій
  • Децентралізація влади
  • Самоорганізація населення
  • Вивчення громадської думки
  • Очищення влади
  • Електронне звернення
  • Вакансії державної служби
  • Інвестиційний довідник
  • Запобігання проявам корупції
  • Внутрішній аудит
  • АРХІВ НОВИН

    « Квітень 2024 »
    Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
    1 2 3 4 5 6 7
    8 9 10 11 12 13 14
    15 16 17 18 19 20 21
    22 23 24 25 26 27 28
    29 30          
    Головна>Новини>Увага! Небезпечний карантинний шкідник американський білий метелик вже на Волині
    П'ятниця, 13 вересня 2019 15:01

    Увага! Небезпечний карантинний шкідник американський білий метелик вже на Волині

    Американський білий метелик (АБМ) - карантинний організм обмежено поширений  в Україні.  Вперше в нашій країні виявлено у 1952 році в Закарпатській області, а з 1966 року відбулося поступове розповсюдження його в інші області країни. І ось він вже добрався  до нас.

    При проведенні фітосанітарної експертизи підозрілих частин гілок та листя, які надійшли з м. Рожище, фахівцями ДУ «Волинська обласна фітосанітарна лабораторія» вперше виявлено на території області американського білого метелика.

    Метелик дуже красивий на вигляд – білосніжний, із шовковистим відливом. Іноді зустрічається з темними або жовто-коричневими цяточками на крилах. Голова, груди, ноги й черевце вкриті білими волосинками. Метелики літають тільки вечорами та вночі.

    Незважаючи на зовнішню красу, це надзвичайно агресивний шкідник, який уражає до 300 видів плодових, декоративних, лісових та інших культур. Найулюбленішими культурами є: шовковиця, клен американський, айва, бузина,  вишня, груша, виноград, волоський горіх, слива, хміль, яблуня.

    Шкоди зеленим насадженням завдає гусінь АБМ, яка харчується епідермісом листя, скелетуючи його, не залишаючи навіть жилок. Гусінь має прядильний апарат, за допомогою якого вони обплітають дерева павутиновими гніздами. Так вони захищають себе від впливу зовнішніх факторів та забезпечують можливість розмножуватися.

    Основний спосіб поширення – самостійне переміщення метеликів на певні відстані. В пошуках статевого партнера і місця для відкладання яєць самки літають на відстані до 250 м. При сильному вітрі перенесення відбувається на більш значні відстані. Гусениці перед заляльковуванням розповзаються на 20-25 м від кормового дерева. На великі відстані американський білий метелик переноситься транспортними засобами, лісо - та пиломатеріалами, сільськогосподарськими вантажами, пакувальною тарою, іншими вантажами.

    Треба врахувати, що гусениці небезпечні для людини, ворсинки викликають такі прояви алергії як висипання, пухирі, які сильно сверблять і подразнюють шкіру, особливо небезпечне потрапляння ворсинок в очі.

    Якщо з метеликом не боротися, він буде збільшувати свою чисельність пошкоджувати насадження. Коли  впродовж 2-3 років дерево буде повністю об’їдатися, це поступово призведе до його загибелі.

     Методи боротьби у зоні поширення АБМ:

    -виявлених гусениць американського білого метелика молодших віків збирають разом з      пошкодженим листям і механічно знищують;

    -зрізання та знищення всіх виявлених при огляді зелених насаджень павутинних гнізд. Обрізку з подальшим спалюванням гнізд необхідно проводити в той період, коли гусінь знаходяться в гнізді;

    -на присадибних ділянках перекопка ґрунту для знищення лялечок низькими температурами;

    -обробка плодових садів та лісосмуг інсектицидами та біопрепаратами згідно з «Переліком пестицидів та агрохімікатів, дозволених до використання в Україні».

    Провідний фахівець С.Г. Жук

    Переглядів 4160
    Розробка: Відділ інформаційних технологій
    апарату Волинської облдержадміністрації
    Інформаційне наповнення:
    Володимир-Волинська районна державна адміністрація
    Усі права на матеріали, розміщені на цьому сайті, належать Володимир-Волинській райдержадміністрації.
    Адреса: 44700, м.Володимир-Волинський, вул. Небесної Сотні, 3, т.24467, E-mail: post@vvadm.gov.ua
    © 2014 vvadm.gov.ua