18 квітня 2024 ОФІЦІЙНИЙ ВЕБ-САЙТ
Відомості про район
Діяльність райдержадміністрації
Прес-центр
Район сьогодні
  • Розпорядчі документи
  • Регуляторна політика
    Публічна інформація
    Інформація з установ району
    Оголошення
    Програми та стратегії району
    Виконання програм та стратегій
  • Децентралізація влади
  • Самоорганізація населення
  • Вивчення громадської думки
  • Очищення влади
  • Електронне звернення
  • Вакансії державної служби
  • Інвестиційний довідник
  • Запобігання проявам корупції
  • Внутрішній аудит
  • АРХІВ НОВИН

    « Квітень 2024 »
    Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
    1 2 3 4 5 6 7
    8 9 10 11 12 13 14
    15 16 17 18 19 20 21
    22 23 24 25 26 27 28
    29 30          
    Головна>Новини>Молоко від населення прийматимуть й надалі. Введення нового стандарту відтерміновано
    П'ятниця, 19 січня 2018 13:47

    Молоко від населення прийматимуть й надалі. Введення нового стандарту відтерміновано

    Із 1 січня 2018 року мали набути чинності зміни до ДСТУ, що прописані в Угоді про асоціацію з ЄС та стосуються сировини молока. Вони передбачають лише три сорти молока: екстра-клас, вищий і перший.
    Це означає, що молоко другого ґатунку чи негатункове, яке сьогодні переважно надходить від населення, переробники не зможуть закуповувати. Натомість, важливий продукт купуватимуть у спеціалізованих фермерських господарствах. 

    За пропозицією Міністерства аграрної політики та продовольства України у листопаді 2017 р. прийнято рішення про внесення численних змін до відповідних нормативних документів, серед яких - чергове подовження строків введення в дію стандарту, а отже - продовження можливостей використання молочної сировини низької якості. Таким чином, термін надання чинності ДСТУ 3662:2015 «Молоко-сировина коров’яче. Технічні умови» перенесено з 1 січня 2018 року на 1 липня 2018 року.

    Як зазначає заступник Міністра аграрної політики та продовольства України Олена Ковальова “впровадження кожного наступного кроку із зміни вимог до молока буде супроводжуватися аналізом розвитку ринку і ефективності державної підтримки. Кінцева мета - поступове приведення вимог до якості молока-сировини до більш високих норм, в кінцевому підсумку – до так званого стандарту 100/400, який відповідає європейським положенням”.

    За словами заступника Міністра, підвищення якості молока від другого ґатунку до першого не вимагає значних витрат. Йдеться про дотримання гігієни персоналу і самих тварин. Персонал, задіяний у роботі з тваринами, повинен бути в чистому одязі, використовувати чисті рукавички, мити руки з милом або дезінфікувати їх. Для доїння потрібно застосовувати чисті ємності, бажано доїльний апарат або доїльну установку, які необхідно мити і дезінфікувати після кожного доїння. І звичайно, корови повинні підлягати ветеринарному догляду.

    Базові рекомендації для господарств населення з гігієни виробництва молока підготовлені Держпродспоживлужбою спільно з Швейцарсько-Українським проектом SAFOSO.

    - Виробникам молока доцільно працювати над поліпшенням санітарно-гігієнічних умов праці. Молоко вищої якості коштує більше, ніж другого гатунку, різниця в середньому сягає двох гривень і більше. А молоко-сировина екстра-класу користується підвищеним попитом. Зараз його частка в структурі закупівлі складає 15,5%, а рік тому – 13,8%. Більше того, саме молоко екстра-класу загалом є базою для виробництва молочних продуктів, призначених на експорт, - зазначила Олена Ковальова.

     Разом з тим, пролонгація дії стандартів не розв’язує проблем галузі. У відповідь на виклики галузі, в бюджеті цього року передбачена висока сума на розвиток тваринництва – 4 млрд грн. Разом з тим, для невеликих господарств добрим способом прийти до підвищення якості молока може стати кооперація. Адже тоді можна спільно закуповувати і використовувати обладнання, організовувати збут, забезпечувати ветеринарний догляд.

    Управління агропромислового розвитку райдержадміністрації.

    Переглядів 3986
    Розробка: Відділ інформаційних технологій
    апарату Волинської облдержадміністрації
    Інформаційне наповнення:
    Володимир-Волинська районна державна адміністрація
    Усі права на матеріали, розміщені на цьому сайті, належать Володимир-Волинській райдержадміністрації.
    Адреса: 44700, м.Володимир-Волинський, вул. Небесної Сотні, 3, т.24467, E-mail: post@vvadm.gov.ua
    © 2014 vvadm.gov.ua