19 квітня 2024 ОФІЦІЙНИЙ ВЕБ-САЙТ
Відомості про район
Діяльність райдержадміністрації
Прес-центр
Район сьогодні
  • Розпорядчі документи
  • Регуляторна політика
    Публічна інформація
    Інформація з установ району
    Оголошення
    Програми та стратегії району
    Виконання програм та стратегій
  • Децентралізація влади
  • Самоорганізація населення
  • Вивчення громадської думки
  • Очищення влади
  • Електронне звернення
  • Вакансії державної служби
  • Інвестиційний довідник
  • Запобігання проявам корупції
  • Внутрішній аудит
  • АРХІВ НОВИН

    « Квітень 2024 »
    Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
    1 2 3 4 5 6 7
    8 9 10 11 12 13 14
    15 16 17 18 19 20 21
    22 23 24 25 26 27 28
    29 30          
    Головна>Новини>Чорна тінь Чорнобиля: на Володимирщині вшанували учасників ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС
    Четвер, 14 грудня 2017 15:39

    Чорна тінь Чорнобиля: на Володимирщині вшанували учасників ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС

    Щороку 14 грудня, у день закінчення будівництва саркофага над зруйнованим четвертим енергоблоком Чорнабильської атомної електростанції, відзначається День вшанування учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС.

    Вночі 26 квітня 1986 року сталася жахлива аварія на ЧАЕС. На четвертому енергоблоці електростанції прогримів потужний вибух, який повністю зруйнував реактор і в довкілля було викинуто велику кількість радіоактивних речовин.

    Тисячі загиблих, тисячі тих, хто ліквідовував наслідки аварії, втратили своє здоров’я — така страшна ціна Чорнобильської трагедії.

    І ось уже 31 рік біль і тривога Чорнобиля залишається в наших серцях. Ці відчуття змушують кожного зупинитись і озирнутись в той страшний 1986-й.

    Відтак, сьогодні, до пам’ятного знаку ліквідаторам Чоронобильської АЕС прийшли учасники ліквідації аварії, представники районної та міської влади та небайдужі краяни.

     Пам’ять жертв Чорнобильської катастрофи учасники мітингу вшанували хвилиною мовчання До підніжжя пам’ятного знаку поклали вінки та живі квіти.

    Довідково:

    Будівництво Чорнобильської атомної електростанції розпочалося 1970 року, перший блок запущено 1977 року.

    Розташована вона на відстані 2 км від міста Прип'яті, збудованого паралельно зі станцією передусім для її працівників. Назва пов'язана з містом Чорнобилем, тодішнім районним центром цієї місцевості. Станом на початок 1986 року ЧАЕС була найпотужнішою атомною електростанцією європейської частини СРСР.

    26 квітня 1986 року при проведенні проектних випробувань стався вибух, що повністю зруйнував четвертий реактор станції і спричинив значне забруднення навколишньої території радіоактивними речовинами. Внаслідок цієї аварії було повністю евакуйовано населення Прип'яті, Чорнобиля та всіх інших населених пунктів у радіусі 30 км навколо станції, а сама аварія є однією з найбільших техногенних катастроф в історії людства.

    Приблизно о 1:23:50 26 квітня 1986 року на четвертому енергоблоці Чорнобильської АЕС сталися два теплових вибухи, які повністю зруйнували реактор. Будівля енергоблоку частково обвалилася,. На даху почалася пожежа. Згодом залишки активної зони 4-го реактора розплавилися. Суміш з розплавленого металупіскубетону і частинок палива розтікалася під реакторними приміщеннями. В результаті аварії стався викид радіоактивних речовин. Зупинити їх активне виверження із зруйнованого реактора вдалося лише в кінці травня 1986 року ціною масового опромінення тисяч ліквідаторів. Після аварії на четвертому енергоблоці робота електростанції була припинена через небезпечну радіаційну обстановку. Проте вже в жовтні 1986 року, після масштабних робіт з дезактивації території і споруди «саркофага», перший та другий енергоблоки були знов уведені в дію, у грудні 1987 року відновлено роботу третього.

    У 1991 році на другому енергоблоці спалахнула пожежа, і в жовтні цього ж року реактор повністю виведений з експлуатації. У грудні 1995 року підписано меморандум про взаєморозуміння між Урядом України , урядами країн «великої сімки» і Комісією Європейського Союзу, згідно з яким почалася розробка програми повного закриття станції до 2000 року. 

    15 грудня 2000 року назавжди зупинений реактор останнього, третього, енергоблока Чорнобильської АЕС.

    Відділ організаційної роботи та управління персоналом апарату райдержадміністрації

    Переглядів 4099
    Розробка: Відділ інформаційних технологій
    апарату Волинської облдержадміністрації
    Інформаційне наповнення:
    Володимир-Волинська районна державна адміністрація
    Усі права на матеріали, розміщені на цьому сайті, належать Володимир-Волинській райдержадміністрації.
    Адреса: 44700, м.Володимир-Волинський, вул. Небесної Сотні, 3, т.24467, E-mail: post@vvadm.gov.ua
    © 2014 vvadm.gov.ua