16 квітня 2024 ОФІЦІЙНИЙ ВЕБ-САЙТ
Відомості про район
Діяльність райдержадміністрації
Прес-центр
Район сьогодні
  • Розпорядчі документи
  • Регуляторна політика
    Публічна інформація
    Інформація з установ району
    Оголошення
    Програми та стратегії району
    Виконання програм та стратегій
  • Децентралізація влади
  • Самоорганізація населення
  • Вивчення громадської думки
  • Очищення влади
  • Електронне звернення
  • Вакансії державної служби
  • Інвестиційний довідник
  • Запобігання проявам корупції
  • Внутрішній аудит
  • АРХІВ НОВИН

    « Квітень 2024 »
    Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
    1 2 3 4 5 6 7
    8 9 10 11 12 13 14
    15 16 17 18 19 20 21
    22 23 24 25 26 27 28
    29 30          
    Головна>Новини>Про перші здобутки децентралізації в системі загальної середньої освіти говорили на конференції в Києві
    Четвер, 23 листопада 2017 16:19

    Про перші здобутки децентралізації в системі загальної середньої освіти говорили на конференції в Києві

    Сьогодні, 23 листопада 2017 року, у Києві проходить конференція "Україна на шляху децентралізації освіти". Серед тих, хто представляє там Волинь - - начальник відділу освіти, молоді та спорту райдержадміністрації Оксана Бігун. Загалом захід зібрав учителів, директорів шкіл, представників обласних департаментів освіти і громад з усієї України.

    Відкриття конференції відбулося за участі Віце-прем’єр-міністра України – Міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України Геннадія ЗУБКА, міністра освіти і науки України Лілії Гриневич, посла Швеції в Україні Мартіна ХАҐСТРЬОМА та керівника шведсько-українського проекту «Підтримка децентралізації в Україні» Еріка Факсгарда.

    «Ми запроваджуємо нову формулу розподілу освітньої субвенції. Вона виглядає багатоповерховою та складною. Але вона складна саме тому, що враховує особливості різних територіальних громад. Адже для нас дуже важливо, наприклад, врахувати щільність населення для сільських територій і ОТГ, для гірських районів тощо. Ця формула працюватиме перший рік. І ми розуміємо, що протягом першого року можуть проявитися певні речі, які потрібно доопрацювати – тому ми, зважаючи на практику, вноситимемо корективи. Таким чином формула буде удосконалюватись, на наступний рік в бюджеті буде передбачена відповідна стабілізаційна дотація. Якщо для когось формула не врахує необхідну потребу, ми із цієї дотації вирівнюватимемо ситуацію», – розповіла Лілія Гриневич.

    Вона також додала, що новий Закон «Про освіту» має кілька стрижневих ідей.

    «По-перше, педагогічна свобода вчителя. І тут нам доведеться працювати з вчителями. Щоб усі педагоги могли самостійно  розробити власні програми потрібен час. Тому для перших класів усі вчителі матимуть підвищення кваліфікації. Наступне – фінансова автономія. Це не означає, що буде бухгалтер в кожній школі. Просто ви самі зможете побудувати оптимальну модель, наприклад, щоб один бухгалтер обслуговував кілька шкіл. Що точно має бути – кожен директор повинен знати, що робиться з його бюджетом і оприлюднювати цю інформацію», – зауважила Міністр.

    Вона підкреслила, що зараз «важливо зрозуміти, які тіньові кошти є в освіті. А батьки мають побачити, які шалені гроші вкладає громада на утримання школи, бо зараз вони цього не бачать».

    Ще одна із важливих новацій Закону «Про освіту» – створення Державної служби якості освіти.

    «Децентралізація коштів та повноважень має призводити до централізації контролю якості – це тренд сучасних децентралізованих систем. При децентралізації ми можемо мати великі різниці в якості, тому цей фактор повинен врівноважуватися. Для цього Закон передбачає створення Державної служби якості освіти, яка матиме регіональні представництва на місцях, і саме вони займатимуться контролем якості надання освітніх послуг», – повідомила Лілія Гриневич.

    Попередньо заплановано, що конференція  відбудеться у форматі трьох сесій: Децентралізація освіти – перші підсумки, Новий закон «Про освіту» - можливості та виклики і паралельні обговорення в групах, де підніматимуть питання «перших кроків» нової української школи , Формулу розподілу освітньої субвенції й інноваційні практики органів місцевого самоврядування.

    - Цей захід має на меті розглянути перебіг та перспективи реформи децентралізації в системі загальної середньої освіти. Висвітлити здобутки, виявити основні перепони та окреслити подальші кроки, - прокоментувала Оксана Андріївна. – Це чудова можливість для нас, учасників, обмінялися досвідом і проаналізували переваги та недоліки реформи, обговорити виклики, а також спланували, що робити далі освітянам, аби досягти реальних зрушень у галузі.

    До слова, захід організовано Міністерством освіти і науки України разом із Міністерством регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України за підтримки шведсько-українського проекту підтримка децентралізації України.

    Відділ освіти, молоді та спорту райдержадміністрації

    Переглядів 4452
    Розробка: Відділ інформаційних технологій
    апарату Волинської облдержадміністрації
    Інформаційне наповнення:
    Володимир-Волинська районна державна адміністрація
    Усі права на матеріали, розміщені на цьому сайті, належать Володимир-Волинській райдержадміністрації.
    Адреса: 44700, м.Володимир-Волинський, вул. Небесної Сотні, 3, т.24467, E-mail: post@vvadm.gov.ua
    © 2014 vvadm.gov.ua