19 квітня 2024 ОФІЦІЙНИЙ ВЕБ-САЙТ
Відомості про район
Діяльність райдержадміністрації
Прес-центр
Район сьогодні
  • Розпорядчі документи
  • Регуляторна політика
    Публічна інформація
    Інформація з установ району
    Оголошення
    Програми та стратегії району
    Виконання програм та стратегій
  • Децентралізація влади
  • Самоорганізація населення
  • Вивчення громадської думки
  • Очищення влади
  • Електронне звернення
  • Вакансії державної служби
  • Інвестиційний довідник
  • Запобігання проявам корупції
  • Внутрішній аудит
  • АРХІВ НОВИН

    « Квітень 2024 »
    Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
    1 2 3 4 5 6 7
    8 9 10 11 12 13 14
    15 16 17 18 19 20 21
    22 23 24 25 26 27 28
    29 30          
    Головна>Новини>Фінансове питання: хід реалізація програм та проектів на Волині
    Вівторок, 07 листопада 2017 07:51

    Фінансове питання: хід реалізація програм та проектів на Волині

    Планова понеділкова нарада в голови облдержадміністрації Володимира Гунчика, 6 листопада 2017 року, відбулась у цілковито бюджетному векторі. Так, серед основних питань – стан казначейського обслуговування державного та місцевого бюджетів у жовтні поточного року, про яке доповів начальник головного управління Державної казначейської служби України у Волинській області Михайло Леміщак.

    У частині надходження коштів до обласного бюджету, фахівці головного управління Казначейства в області продовжують розмежовувати податок на прибуток, сплачений великими платниками на окремі рахунки, відкриті у Казначействі із врахуванням 90% податку на прибуток до Державного бюджету та 10% – до обласного.

    Як повідомив Михайло Васильович, за 10 місяців 2017 року на окремі рахунки було зараховано 133 млн гривень, у тому числі до обласного бюджету надійшло майже 13,3 млн грн. Найбільшу ж частку надходжень до обласного бюджету, а це майже 30%, або 4 млн грн, й надалі забезпечує ПАТ «СКФ Україна».

    Окрім того, у жовтні продовжилося планомірне надходження коштів з державного бюджету в область на фінансування передбачених цільових програм та міжбюджетних трансфертів.

    Так, на 1 листопада 2017 року, з держбюджету відкрито асигнування у сумі 10,6 млрд гривень, що складає 84,8% річних бюджетних призначень – 12,5 млрд гривень. На виконання окремих цільових програм державного бюджету область отримала 8,1 млрд грн, 7,3 млрд грн з яких у вигляді субвенцій з держбюджету.

    - В основному забезпечено надходження запланованих коштів як за державними програмами, так і за субвенціями з державного бюджету для місцевих бюджетів області, – зазначив Михайло Леміщак.

    Однак, окремі державні програми і досі недофінансовані. Серед них – бюджетна програма «Державна підтримка будівництва шахти №10 «Нововолинська» та програма «Реструктуризації вугільної та торфодобувної промисловості (ДП «Шахта №1 «Нововолинська»)».

    Володимир Гунчик, своєю чергою, пояснив, що головна проблема шахтарських підприємств нині у зниженні видобутку вугілля. Адже, різке зменшення показників унеможливлює покриття витрат шахти №9 «Бужанської» і ДП «Волиньвугілля».

    Відтак, голова облдержадміністрації повідомив, що має намір вже наступного тижня зустрітися з керівництвом ДП «Волиньвугілля» та основних шахт, аби зрозуміти реальний стан справ на підприємствах, виконання зобов’язань та плани роботи до завершення поточного фінансового року.

    - Ми повинні дати нашим шахтарям реальну картину і пояснити, чому вони не отримують заробітну плату. Для області – це серйозна проблема. Не потрібно маніпулювати інформацією, маємо оперувати конкретними фактами, – резюмував Володимир Петрович.

    Поза тим, потрібно пам’ятати, що потреба у видобутку вугілля газової групи є, і чимала, тому потрібно докласти максиму зусиль, аби підвищити рівень видобутку сировини на Волині.

    Водночас, у жовтні, вперше у цьому році, з державного бюджету для ДП «Волиньвугілля» заплановано 1,7 млн грн за новою програмою «Заходи з охорони праці та підвищення техніки безпеки на вугледобувних підприємствах».

    Щодо освоєння коштів, виділених з державного бюджету для реалізації окремих програм, то Михайло Леміщак зазначив: загальна сума залишку невикористаних коштів, що надійшли з державного бюджету за цільовими програмами складає 483,8 млн гривень. Найбільшу частку залишків, а це – 177,8 млн грн (36,7%) фіксують стосовно освітньої та медичної субвенції.

    Однією з найбільших за обсягом капітальних субвенцій є субвенція на здійснення заходів щодо соціально-економічного розвитку окремих територій. Станом на 1 листопада 2017 року, місцеві бюджети області отримали 162 млн грн., тобто 100 % , відповідно до розпису на 2017 рік, що у 4,5 рази більше, аніж в аналогічному періоді минулого року. 
    За даними, які отримали на початку листопада стало відомо, що на місцях субвенцію використали на 25,3% – 40,9 млн грн. Невикористаними залишаються ще 121,1 млн гривень.

    Більше 70 % виділених асигнувань освоїли чотири місцевих бюджети Дубівської, Павлівської, Прилісненської об’єднаних територіальних громад, а також бюджет міста Ковеля. 
    Однією з причин низького освоєння субвенції є отримання великого фінансового траншу місцевими бюджетами, а це 77,5 млн грн, лише у жовтні. Однак, 25,3% освоєння коштів соцеконому, за офіційними даними Державного казначейства, бачимо, що Волинь перебуває на рівні середнього відсотка освоєння коштів, стосовно інших областей. Освоєння коштів субвенції в цілому по Україні складає 26,5%.

    Що ж до програм та проектів, що фінансуються за кошти Державного фонду регіонального розвитку, то на 1 листопада 2017 року, співфінансування для їх реалізації передбачено усіма місцевими бюджетами.

    - Аналіз даних щодо освоєння коштів державного фонду регіонального розвитку засвідчив те, що Волинська область займає сьому позицію в Україні з відсотком освоєння – п’ятдесят вісім, тоді як середній відсоток освоєння коштів по Україні складає п’ятдесят, – повідомив Михайло Васильович.
    Окрім того, Михайло Леміщак повідомив, що у жовтні розпочато освоєння субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на фінансування заходів соціально-економічної компенсації ризику населення, яке проживає на території зони спостереження. Нині, вже освоєно 1,6 млн грн., що становить 20,4 % виділених асигнувань.

    Вперше цьогоріч з державного бюджету відкрили асигнування і на фінансову підтримку заходів агропромислового комплексу, шляхом здешевлення кредитів. Надійшло 4,6 млн грн, які освоєні у повному обсязі.

    Підсумовуючи сказане, Михайло Васильович зазначив, що фахівці головного управління Державної казначейської служби України у Волинській області постійно моніторять функціонування бюджетного процесу на теренах області.

    Відділ інформаційної політики облдержадміністрації

    Переглядів 4358
    Розробка: Відділ інформаційних технологій
    апарату Волинської облдержадміністрації
    Інформаційне наповнення:
    Володимир-Волинська районна державна адміністрація
    Усі права на матеріали, розміщені на цьому сайті, належать Володимир-Волинській райдержадміністрації.
    Адреса: 44700, м.Володимир-Волинський, вул. Небесної Сотні, 3, т.24467, E-mail: post@vvadm.gov.ua
    © 2014 vvadm.gov.ua