23 квітня 2024 ОФІЦІЙНИЙ ВЕБ-САЙТ
Відомості про район
Діяльність райдержадміністрації
Прес-центр
Район сьогодні
  • Розпорядчі документи
  • Регуляторна політика
    Публічна інформація
    Інформація з установ району
    Оголошення
    Програми та стратегії району
    Виконання програм та стратегій
  • Децентралізація влади
  • Самоорганізація населення
  • Вивчення громадської думки
  • Очищення влади
  • Електронне звернення
  • Вакансії державної служби
  • Інвестиційний довідник
  • Запобігання проявам корупції
  • Внутрішній аудит
  • АРХІВ НОВИН

    « Квітень 2024 »
    Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
    1 2 3 4 5 6 7
    8 9 10 11 12 13 14
    15 16 17 18 19 20 21
    22 23 24 25 26 27 28
    29 30          
    Головна>Новини>Зробити все, аби день запровадження безвізового режиму став для українців святом
    Четвер, 25 травня 2017 17:06

    Зробити все, аби день запровадження безвізового режиму став для українців святом

    Серед її учасників – керівники міністерств та центральних органів виконавчої влади України, до компетенції яких тією чи іншою мірою належить забезпечення швидкого та безпроблемного перетину кордону України з державами ЄС із 11 червня 2017 року. А саме – Міністр закордонних справ України Павло Клімкін, Міністр фінансів Олександр Данилюк, голови Державної прикордонної, Державної міграційної, та Державної фіскальної служб України Віктор Назаренко, Максим Соколюк та Мирослав Продан (наразі, виконуючий обов’язки – авт.), народні депутати від Волині Степан Івахів та Сергій Мартиняк, окремі голови обласних державних адміністрацій західного  регіону тощо. У ролі гостинного господаря – керівник Волинської облдержадміністрації – Володимир Гунчик.

    Насамперед, зі вступним словом до усіх присутніх звернувся Петро Олексійович. На його переконання, 11 червня 2017 року – день, коли рішення щодо надання Україні безвізового режиму вступить у дію – за правом увійде в історію України.

    144 реформи. Саме стільки змін, за словами Глави держави, потрібно було запровадити в Україні у рамках реалізації плану заходів щодо безвізового режиму. Це коштувало значних зусиль, позаяк, аби виконати усі взяті на себе зобов’язання – не достатньо було лише народним обранцям проголосувати у Верховній Раді. Адже мова йде про реформи щодо запровадження ідентифікаційних карток та біометричних паспортів, інтегрованого управління кордоном та забезпечення верховенства права, рішучих антикорупційних дій та прозорості державних закупівель.

    Багато людей скептично висловлювалися про можливість отримання Україною безвізового режиму з країнами ЄС. Однак, як зауважив Петро Порошенко, нам це вдалося, адже в тому й полягають європейські цінності, що партнери з ЄС тримають свого слова.

    Відтак, Президент України назвав і основну мету наради на Волині:

    – Хотів би обговорити координацію наших дій щодо якісної підготовки до 11 червня. Це не просто рішення, коли український громадянин, отримавши паспорт, зможе, не чекаючи черг у візові центри, в консульства, не збираючи папери бюрократичні, не сплачуючи послуги посередників чи візовий збір, без будь-яких принижень і втрат часу, підходить без візи з біометричним паспортом і вільно перетинає кордон. Від нас з вами залежить, щоб не було, або ж були дуже малі черги, щоби сервіс, який держава надає був якісний, щоб умови при перетині кордону були комфортні, щоби митники та прикордонники, поліцейські, інші представники служб були привітні. Створити людині атмосферу комфорту і гордості за українську державу.

    До слова, у рамках нинішнього візиту на Волинь, Президент України відвідав МАПП «Ягодин» та назвав абсолютно неприйнятним той факт, коли 160 автомобілів у черзі годинами чекають, аби перетнути кордон. Ще більше обурює Президента, що  інколи кількість автівок збільшується до 700. Тоді водії змушені чекати на митниці дві або й три доби.

    Аби викорінювати подібну практику, Петро Олексійович порадив, передусім, напрацювати чіткий план спільних дій. Адже, якщо за останні чотири роки кількість українців, котрі перетинають кордон у рік, збільшилась із 25 до 37 мільйонів осіб, з запровадженням безвізового режиму, вона зросте ще більше.

    Що вже зроблено, а що – ні задля покращення умов перетину кордону, поінформував керівник Державної прикордонної служби України Віктор Назаренко. Як з’ясувалося, упродовж довгого періоду часу працівники зазначеного відомства працюють у напрямку підвищення рівня безпеки та якості прикордонного контролю в пунктах пропуску, подальшої інтеграції до єдиного безпекового європейського простору та належної підготовки персоналу.

    Відтак, служба запровадила системи біометричного контролю, котрі дають можливість автоматично перевіряти всі типи біометричних документів, на 157-ми діючих в Україні пунктах пропуску. Більше того, нині зазначені пункти підключені до баз даних Інтерполу, завдяки чому стало набагато легше виявити викрадені автомобілі та осіб, котрі перебувають у розшуку.

    Також, за словами Віктора Олександровича, на офіційному сайті відомства розміщена інтерактивна карта з даними щодо реальної завантаженості напрямів руху на пунктах пропуску України. Інформація оновлюється кожних три години, що дає можливість українцям бачити реальну картину ситуації на кордоні та планувати свій час.

    Проте, не обходиться і без проблем. Мова, насамперед, йде про те, що на кордоні шість державних контрольних служб здійснюють дев’ять видів контролю. Це ж – значно збільшує час перебування транспортних засобів та їх власників на пунктах пропуску. У зв’язку з цим Президент України підкреслив необхідність зменшити кількість контролюючих служб до двох – фіскальної та прикордонної.

    Серед інших можливостей поліпшити якість перетину кордону як громадянами України, так і інших держав, є розбудова пунктів пропуску, сервісних зон і доріг за допомогою ефективного використання кредиту Польщі та інших грантових програм. Передусім, це стосується обладнання зазначених пунктів сучасними комплексами, або ж по іншому – сканерами, для огляду вантажів. Окрім цього, варто розширити практику спільного контролю, позаяк на разі він працює лише у 4 пунктах пропуску з Польщею та такій самій кількості – з Молдовою, а також поширити експеримент за прикладом «Єдиного вікна», досвід якого мають на українсько-білоруському кордоні в пункті пропуску «Нові Яриловичі».

    Щодо Міністра закордонних справ України Павла Клімкіна, то він коротко зупинився на питаннях, яким чином зробити безвізовий режим із перших днів його функціонування справжнім успіхом. Посадовець наголосив, що українцям слід відповідально ставитися до цього процесу, а тому – пам’ятати: не слід працювати без робочого дозволу, перебувати більше, аніж 90 днів за 6 місяців за межами держави, а також порушувати закон. Окрім цього, Павло Анатолійович запевнив, що працівники усіх консульських установ України в державах, до яких наші громадяни з 11 червня подорожуватимуть, маючи лише закордонний паспорт, робитимуть усе можливе, аби особливо у перші дні та тижні безвізового режиму запобігти проблемним ситуаціям. У разі ж їхнього виникнення – надаватимуть українцям необхідну допомогу.

    Голова облдержадміністрації Володимир Гунчик, своєю чергою, звертаючись до Глави держави, наголосив на необхідності розбудови МАПП «Адамчуки-Збереже», позаяк це б значно розвантажило пункти пропуску «Устилуг» та «Ягодин». Також сприяло б залученню більшої кількості туристів до відпочинку на Шацьких озерах:

    – Вже 8 років ми розглядаємо разом із фіскальною службою та структурами міністерств можливість створення митного переходу, або ж – пункту пропуску «Адамчуки – Збереже». 12 км від польської території до району Шацьких озер. Дуже просив би Кабмін за вашим дорученням, або через відповідні рішення, все-таки прискорити цей процес. Адже поляки вже готові розглядати питання щодо створення зазначеного пункту пропуску та фінансувати його через європейський грант.

    Відділ інформаційної політики облдержадміністрації.

    Переглядів 2378
    Розробка: Відділ інформаційних технологій
    апарату Волинської облдержадміністрації
    Інформаційне наповнення:
    Володимир-Волинська районна державна адміністрація
    Усі права на матеріали, розміщені на цьому сайті, належать Володимир-Волинській райдержадміністрації.
    Адреса: 44700, м.Володимир-Волинський, вул. Небесної Сотні, 3, т.24467, E-mail: post@vvadm.gov.ua
    © 2014 vvadm.gov.ua