Версія для друку
П'ятниця, 06 вересня 2019 15:50

Захист дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування та тих, які потрапили у складні життєві обставини - основні завдання служби у справах дітей райдержадміністрації

Під час чергового засідання громадської ради при райдержадміністрації, що відбулось учора. 5 вересня 2019 року, начальник служби у справах дітей райдержадміністрації Олександр Смоляр розповів присутнім про соціальний захист дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування та тих, які потрапили у складні життєві обставини.

Зокрема, Олександр Анатолійович звернув увагу присутніх на те, що внаслідок процесу децентралізації територія Володимир-Волинського району повністю охоплена об’єднаними територіальними громадами, тому фінансування на потреби дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, передбачено лише у місцевих бюджетах на 2019 рік.

- Службою у справах дітей проводиться робота з подолання сімейного неблагополуччя, раннього виявлення сімей з дітьми, що опинилися у складних життєвих обставинах, - зазначив доповідач. - З цією метою ведеться облік дітей, які перебувають у складних життєвих обставинах. Всі дані про дітей внесено до Єдиної  інформаційно – аналітичної системи “Діти”, які постійно поновлюються. Станом на 1 вересня цього року на профілактичному обліку служби у справах дітей перебуває 53 дитини з 21 сім”ї, які потрапили в складні життєві обставини.

З метою запобігання злочинності та правопорушень серед дітей, своєчасного виявлення дітей, які потребують соціального захисту, з початку року  працівниками служби у справах дітей проведено 12 профілактичних рейдів “Діти вулиці”, “Вокзал”. В результаті їх проведення на профілактичний облік взято 5 дітей, знято 8 дітей.

- 7 дітей, які самовільно залишали сім’ю, перебували в умовах, які загрожували їх життю та здоров’ю, влаштовано в притулок служби у справах дітей облдержадміністрації, в обласний Будинок дитини й обласний центр соціально-психологічної реабілітації дітей. – продовжив Олександр Смоляр. -З батьками дітей, які потрапили в складні життєві обставини,  проводиться профілактична робота щодо недопущення вчинення проти дітей будь-якої форми насилля та роз’яснено про їх відповідальність згідно чинного законодавства України. За результатами рейдів  ініційовано притягнення до адміністративної двох батьків за неналежне виконання батьківських обов’язків.       

Також з його слів стало відомо, що службою підготовано та подано до Володимир-Волинського міського суду 2 позовних заяви про позбавлення 2 батьків батьківських прав відносно 3 дітей та надано 3 висновки органу опіки та піклування про доцільність позбавлення батьківських прав у випадках, коли позивачем не є орган опіки та піклування.

Працівниками служби забезпечено представництво в інтересах дітей у 17  судових розглядах справ, що стосуються дітей.

На розгляд 6 комісій з питань захисту прав дитини службою у справах дітей підготовано і винесено 39  питань,  що стосуються житлових, майнових прав дітей, виконання батьками батьківських обов’язків, встановлення місця проживання неповнолітніх, тощо.

- Станом на початок цього місяця на первинному обліку служби у справах дітей райдержадміністрації перебуває 106 дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування. В сімейні форми влаштовано – 103 дитини: 83 – під опіку, піклування громадян,  20 дітей – в прийомні сім’ї та дитячі будинки сімейного типу. В закладах  на повному державному утриманні - 2 (ПТУ), 1- виведено з ДБСТ і тимчасово влаштовано до притулку для дітей ССД ОДА. Питання про його подальше влаштування вирішується.

Одна подружня пара перебуває на обліку служби у справах дітей як кандидати в усиновлювачі.

Протягом 2019 року статус дитини-сироти та дитини, позбавленої батьківського піклування, надано 13 дітям (всі вони влаштовані до сімейних форм виховання). Знято з первинного обліку – 9:  8 – досягли повноліття, 1 – набула повної цивільної дієздатності.

На території району функціонує 2 дитячих будинки сімейного типу – 11 вихованців (9 дітей-сиріт та 2 особи з числа дітей, позбавлених батьківського піклування) та 1 прийомна сім’я  - 2 особи з числа дітей-сиріт. Усі ці сім'ї знаходяться під  контролем служби у справах дітей райдержадміністрації та супроводом відповідальних працівників сільських рад, на території яких вони знаходяться (Устилузька міська, Зимнівська та Зарічанська сільські ради).

- Під час контролю, звертається увага на взаємовідносини прийомних батьків, батьків-вихователів, опікунів, піклувальників з підопічними дітьми, стан навчання, збереження здоров'я, тощо. По кожній сім’ї  про стан утримання, виховання та навчання дітей, що виховуються під опікою, піклуванням, прийомній сім’ї та дитячих будинках сімейного типу щороку складається звіт про стан утримання, навчання та виховання дітей – сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування. Всього в районі під опікою, піклуванням проживає 65 дітей даної категорії у 41 сім’ї, - підсумував Олександр Смоляр.

Відділ з питань внутрішньої політики та інформаційної діяльності апарату райдержадміністрації

Переглядів 3699