Версія для друку
П'ятниця, 19 квітня 2019 16:48

Майстер-клас із писанкарства від Анатолія Бойка та Тетяни Пасієвич

Однією з прадавніх великодніх традицій є виготовлення крашанок і писанок, орнаменти яких донесли до нас відгук уявлень пращурів про природу, небо і землю. Звичай розписувати писанки у системі народної обрядовості є одним з найдавніших та найбільш яскравих. Навіть у часи занепаду чи заборони національної культури не згасала свічечка генетичної пам'яті українців, які стійко дотримувались традиції. Упродовж століть, цей звичай переріс у прекрасне народне мистецтво, що стало культурним набутком української нації.

Відтак, уже традиційно напередодні Великодня у районному будинку культури відбувається майстер-клас із писанкарства, організований відділом освіти та культури райдержадміністрації.
Жителі Володимирщини, які прийшли на майстер-клас, сьогодні створювали великодні писанки, як із традиційним орнаментом, так і вигадували власні сучасні розписи. 
Своїми знаннями і вміннями із виготовлення традиційної волинської писанки ділилася знана майстриня Тетяна Пасієвич, а елементам виконання сучасної різьбленої писанки вчив український Фаберже Анатолій Бойко.
Не обійшлося, звичайно ж, і без традиційних весняних хороводів та співанок. Гаївки та веснянки звучали у виконанні вихованців районного Будинку школяра, учнів Володимир-Волинської гімназії та працівників культури району. 
- Писанка – це символ життя, весни, добра та Воскресіння, –зазначила директор районного будинку культури Зінаїда Петровс. – Під час майстер-класу ми не просто створюємо писанки, а особливий оберіг. Бо ж у символи, які наносимо на яєчко, вкладаємо свої мрії та сподівання: добрий врожай, мир, любов, добробут і здоров’я.
Тож кожен учасник майстер-класу по завершенню тримав у своїх руках власне творіння – писанку і щиро вірив, що вона принесе родині взаєморозуміння, щедрість, чистоту почуттів, здоров'я і благополуччя.
Відділ з питань внутрішньої політики та інформаційної діяльності апарату райдержадміністрації

Переглядів 3340