Версія для друку
Понеділок, 08 квітня 2019 15:40

Весняно-польові роботи на Волині в розпалі

Цьогорічна весна видалася аномально теплою з нерівномірним розподіленням опадів по території області та вітряною погодою. Це сприяло початку весняно-польових робіт, які нині – в розпалі.

Зокрема, середня температура повітря у березні була на 4,2° вище норми і становила + 5°С. Опади випадали у вигляді дощу та снігу впродовж 8-11 днів. Найбільше їх було в другій декаді березня. Запаси продуктивної вологи становили в орному шарі ґрунту від 22 мм до 42 мм, в метровому – від 123 мм до 200 мм і були на рівні оптимальних та надмірних.

За словами директора департаменту агропромислового розвитку Юрія Горбенка, на даний час переважна більшість сільгосппідприємства області завершила посів ранніх ярих зернових та зернобобових культур, а в особистих селянських господарствах посівна поступово переходить у завершальну стадію.

Станом на 5 квітня в області усіма категоріями господарств посіяно 59 тис. га ранніх ярих зернових та зернобобових культур – 70 % до намірів посіву. В тому числі пшениці 11 тис. га (69%), ячменю – 19,2 тис. га (67%), вівса – 27,1 тис. га (73 %), гороху – 4,5 тис. га (90 %). Окремі господарства уже завершили посів цукрових буряків. На сьогодні в області посіяно 5,8 тис. га цукрових буряків або 46 % до намірів. Натомість, інші господарства приступили до посіву соняшника та кукурудзи.

– В цілому цьогорічна динаміка польових робіт, завдяки сприятливим погоднім умовам, значно випереджає минулорічну. Характерною особливістю цьогорічної посівної кампанії є достатня пропозиція насіння високих репродукцій ярих зернових культур, – зазначив Юрій Мефодійович.

Слід зазначити, що на виробництво насіннєвого матеріалу зернових культур у 2018 році в області сертифіковано 5 насіннєвих господарств: Волинська ДГСГ НААН, ДП ЕДГ «Еліта» Волинської ДГСГ НААН, ПП «Еліт-Стар», ТзОВ «Волинь Нова», ТзОВ «П’ятидні».

До послуг сільгоспвиробників також 5 сертифікованих лабораторій: 2 лабораторії ДП «Центр експертизи та сертифікації сільськогосподарської продукції», 2 лабораторії насіннєвих заводів (ТзОВ «Пятидні» та ТзОВ «Волинь-Зерно-Продукт» та одна в обласній державній фітосанітарній лабораторії.

Нагадуємо, що для проведення весняно-польових робіт є можливість скористатися товарним кредитом.

Аграрний фонд розпочав весняну форвардну програму. Розмір авансового платежу складає 65 % від загальної вартості поставки. Рівень цін, виходячи з яких здійснюється передплата: 5,8 та 5,6 тис. грн. відповідно пшениця 2 та 3 класів, жита – 4 тис. грн, ячменю – 5,2 тис. грн, вівса – 4,2 тис. грн, гороху – 6,2 та кукурудзи – 4,15 тис. грн.

Також працює за форвардом ДПЗКУ під закупівлю пшениці, ячменю, кукурудзи. Після підписання договорів на поточний рахунок сільгоспвиробника згідно умов договору поставки, буде здійснена попередня оплата, яка складатиме 3600 гривень з урахуванням ПДВ за одну тонну законтрактованого зерна. Річні відсотки за користування коштами складають від 9,5 до 13% річних.

Департамент агропромислового розвитку облдержадміністрації

Переглядів 3680