Версія для друку
Середа, 20 березня 2019 08:48

Павло Розенко: монетизація пільг відповідає стратегії реформування системи субсидій, що вступила в дію кілька років тому

У березні 2019 року Уряд спрямує 5,7 млрд грн, аби виплатити домогосподарствам субсидії у грошовій формі. Про це повідомив Міністр соціальної політики України Андрій Рева під час селекторної наради під головуванням Віце-прем’єр-міністра України Павла Розенка, котра відбулася сьогодні, 19 березня 2019 року.

У віртуальних студіях регіонів – профільні заступники голів обласних державних адміністрацій. Долучилася до відеоселекторної наради і заступниця очільника Волині Світлана Мишковець, директорка департаменту соціального захисту населення органу влади Оксана Гобод та начальник головного управління Пенсійного фонду України в області Петро Філіпчук.

Відповідаючи на запитання, чому монетизація відбувається саме зараз, Павло Розенко зазначив, що згідно з ч. 3 ст. 11 Закону України «Про житлово-комунальні послуги» пільги та субсидії на оплату житлово-комунальних послуг виплачують споживачу готівкою із 1 січня 2019 року.

– Грошова форма застосовується до одержувачів субсидій на поточний опалювальний сезон, починаючи з жовтня-грудня 2018 року, – розповів Павло Валеріович. – Згідно з нашими розрахунками, 3,5 мільйони домогосподарств отримують станом на сьогодні субсидію готівкою. Середній розмір субсидії, за нашими останніми розрахунками, які отримують люди на руки, складатиме 1676 гривень. Аналогічні суми люди отримають також у квітні і травні 2019 року. Це означає, що вони матимуть реальні ресурси і після сплати всіх необхідних платежів за комунальні послуги з електропостачання, газопостачання, в них на руках залишаться реальні суми економії, які вони можуть використати на власний розсуд в залежності від життєвих пріоритетів та інтересів.

Окрім того, Віце-прем’єр-міністр України зауважив, що нині складаються прекрасні погодні умови. Відтак, українці мають чудову нагоду зекономити на опаленні в комфортному для них режимі. Якщо ж кожне домогосподарство вкладе кошти в енергозбереження, суми економії з часом можуть значно збільшитися.

Також Павло Розенко наголосив, що в березні, квітні та травні українцям виплатять субсидії у повному обсязі:

– 2,3 мільйона людей отримають ці кошти через Пенсійний фонд України та ще близько 2 мільйонів людей – через «Ощадбанк».

До слова ПФУ розпочав виплачувати субсидії готівкою з 4 березня 2019 року. Для цих потреб установі загалом передбачили близько 4 млрд грн. Станом на сьогодні через неї громадянам уже надали «живих коштів» на 3 млрд грн. Своєю чергою, «Ощадбанк» розпочав виплати з 12 березня. 1,7 млрд грн перерахували до системи Ощадбанку та виплатили 900 млн «живих» коштів.

Загальна сума нарахованих готівкою субсидій становить майже 5,7 млрд грн. Загалом у Державному бюджеті України передбачено 58 млрд грн на фінансування усієї системи субсидій. Єдине, що змінилося – механізм отримання цих коштів. Окрім того, наголошує Павло Розенко, в системі нарахувань субсидій домогосподарствам нічого, окрім форми їхнього надання, не змінилося.

Ще одна тема, якої торкнулися під час відеоселекторної наради – проведення автоматичного перерахунку пенсій на підставі зростання середньої заробітної плати з 1 березня поточного року. Слід зауважити, що згідно з пенсійною реформою, котра набула чинності у жовтні 2017-го року, пенсії перерахували 10,2 мільйона осіб. При розрахунку виплат брали до уваги індивідуальні показники заробітку громадян та страховий стаж, а середні розмір доплат склав 560 грн.

– Затверджений нині коефіцієнт збільшення становить 1,17 одиниць, – наголосив Павло Розенко. – На сьогоднішній день уряд прийняв рішення, що підвищення пенсій не може бути меншим, ніж 100 грн. Тож, середня сума підвищення для всіх пенсій, що підлягають перерахунку, склала приблизно 514 грн по країні.

Відтак, за попередніми даними, 2,5 млн осіб отримають від 100 до 400 грн до пенсії, а близько 500 тис. осіб – від 700 до 1000 тис грн. Окрім того, ще 2,5 млн українців отримають підвищення до пенсії у розмірі більше 1 тис грн.

Окремо Павло Розенко зупинився на соціальній ініціативі Президента України, яка виникла після підведення підсумків пільгового розмитнення автомобілів на єврономерах. Згідно з чинним законодавством, увесь додатково сконцетрований фінансовий ресурс від розмитнення, прямим платежем поступив на рахунки ПФУ. Згодом, ці кошти перерахували для виплат пенсіонерам із великим страховим стажем та маленькими пенсіями з причини того, що вони мали невеликі базові заробітні плати. Тож, 2,1 млн осіб призначені додаткові пенсійні одноразові виплати у розмірі 2410 грн, котрі двома траншами надійдуть у березні та квітні.

Відділ інформаційної політики облдержадміністрації

Переглядів 3687