Версія для друку
Середа, 06 лютого 2019 15:28

На Волині провели зимовий облік червонокнижних видів тварин

З метою визначення чисельності та стану популяції зубра на території області та на виконання окремого доручення Мінприроди України від 8 лютого 2010 року №66-од щодо забезпечення збереження та відновлення зубра, проведено зимовий облік «Цуманської» субпопуляції кавказько-біловезької лінії зубра.

Зокрема, облік здійснювався методами маршрутного обліку по слідах, а також шляхом обстеження місць підгодівлі тварин та їх зимових скупчень. Враховуючи інформацію єгерів мисливських господарств, розроблено три маршрути облікових груп.

До слова, облік проводився фахівцями управління екології та природних ресурсів облдержадміністрації спільно з єгерями господарств ДП «Звірівське ЛМГ», ТзОВ «Майдан «Мисливський», за участі представників Ківерцівського національного природного парку «Цуманська пуща» та голови президії обласної ради Українського товариства охорони природи.

Окрім того, під час здійснення обліку червонокнижних видів тварин додатково проведено обстеження території вольєру ДП «Звірівське ЛМГ», де виявлено свіжі сліди двох особин зубра (самці). Додатково обліковцями в кв. 13 Муравищенського лісництва зафіксовано одну особину орлана білохвоста.

Таким чином, в результаті проведеного обліку зафіксовано наявність 16-ти особин зубра на території мисливських угідь ДП «Звірівське ЛМГ» та ТзОВ «Майдан «Мисливський», з них три – молодих особини та 13 – дорослих особин, а також одну особину орлана-білохвоста.

Довідково: на території Волині зубри з’явилися з 1965 року, куди їх завезли з Біловезької Пущі в рамках чинної на той час програми з реакліматизації. За роки незалежності з 200-220 особин залишилася незначна їх кількість.

Зубри не є чужими для Волині, вони були мешканцями правічних, первісних волинських лісів із незапам’ятних часів, століттями проживаючи поруч із людиною. Саме тому ця унікальна і рідкісна тварина потребує захисту і турботи, адже за останні 25 років популяція зубра істотно зменшилася і знаходиться на межі зникнення в Україні.

Управління екології та природних ресурсів облдержадміністрації

Переглядів 3650