Версія для друку
Понеділок, 03 грудня 2018 13:10

Міжнародний день інвалідів – справедлива шана суспільства та нагадування всім про обов’язок перед людьми з обмеженими фізичними можливостями

Гуманність суспільства вимірюється ставленням до осіб з обмеженими можливостями. Адже, інвалідність – не вирок і люди, на чию долю випали нелегкі випробування, часто мають такі можливості і здібності, яких немає у інших. Вони не нарікають ні  на себе, ні на Всевишнього, а тим паче і від суспільства не вимагають чогось неймовірного, вони просто хочуть, щоб їх змогли побачити, відчути .

Відзначення Міжнародного дня інвалідів – справедлива шана суспільства та нагадування всім про обов’язок перед людьми з обмеженими фізичними можливостями, що потребують захисту та підтримки. Люди з особливими потребами – це не просто категорія людей. Це окремі життя, окремі трагедії, окремі людські надії. 

Відтак, сьогодні, 3 грудня 2018 року, у культурно-мистецькому центрі імені Т.Г. Шевченка зібралися ті, кому з тих чи інших причин важко або не можливо самостійно подбати про себе.

Зі словами підтримки й щирими побажаннями до них звернулися керівник апарату райдержадміністрації Сергій Романюк, голова міськрайонної організації інвалідів Галина Полякова і представники міської влади.

- Рівень цивілізованості  кожного суспільства  залежить від того, як воно  ставиться до тих, кому з тих чи інших причин важко або не можливо самостійно подбати про себе. Завжди  турбота про осіб з інвалідністю в основному трималася на щирій добрій волі окремих людей. Адже вони  ніколи не вимагають до себе жалю, і як можуть зі всіх своїх сил пристосовуються до умов життя,  незалежно від віку і способу заняття для   них не потрібно щось особливе, лише елементарне - можливість жити, жити серед людей, прагнути спілкування і проявити себе - бути в суспільстві і відчувати себе його рівноправними членом. Тільки захищаючи гідность  людей з інвалідністю ми захищаємо своє людське обличчя.

Практика показує, що люди з інвалідністю можуть бути і стають повноцінними  членами суспільства, відмінними фахівцями, навіть політиками, економістами, соціально активними і життєствердними людьми, які надихають багатьох, в тому числі і абсолютно здорових членів  суспільства жити і творити на його благо, - зазначив Сергій Йосипович.

А також за активну громадянську позицію, дієву участь у роботі міськрайонної організації інвалідів, виявлений творчий потенціал і майстерність у виготовленні виробів художньо-декоративного мистецтва Сергій Романюк вручив Подяки голови райдержадміністрації та голови районної ради членам спілки, що проживають у районі.

Довідково:

За інформацією управління соціального захисту населення райдержадміністрації в районі проживає майже 1,5 тисячі осіб з обмеженими фізичними можливостями, що становить 7 % жителів району,  серед них - 107  дітей.  Поліпшити умови проживання, матеріальний стан, а також допомогти інтегруватися в активне суспільне життя – основні завдання органів державної влади.  

На обліку щодо забезпечення санаторно-курортним лікуванням перебуває   107 осіб з інвалідністю. 18- ветеранів війни.

З початку 2018 року оздоровлено 2 інвалідів внаслідок війни у “Салюті” м.Одеси  та “Батьківщина” м.Трускавця.  За  трьохстороннім договором (особа-управління-санаторій) - у Волинському обласному санаторії «Лісова пісня» с.Гаївка Шацького району  покращили своє здоров’я сім осіб, зараз у цьому ж закладі  на оздоровленні перебуває особа з інвалідністю 3 групи загального захворювання. Проведено оплату за надані послуги в сумі  47 754 гривні.

За рахунок коштів державного бюджету  по безкоштовній  санаторно-курортній путівці в лікувально-оздоровчому закладі України Міністерства соціальної політики “Салют” м. Одеси отримала послуги з санаторно-курортного лікування особа з інвалідністю 3 групи загального захворювання.

На обліку щодо забезпеченням  автотранспортом перебуває  27 осіб з інвалідністю та представників дітей з інвалідністю. За перше та друге півріччя 2018 року  виплачено компенсацію на бензин, ремонт та транспортне обслуговування 38   особам на суму  12718 гривень. 

Виплачено  компенсаці за невикористану санаторно-курортну путівку у 2018 році  9 особам з інвалідністю на загальну  суму 4210 гривень,  в тому числі семи особам внаслідок війни - 3127 гривень.

Одним  із напрямків соціальної допомоги  є безкоштовне  забезпечення осіб з вадами здоров’я  засобами реабілітації, протезно-ортопедичними виробами.

Управлінням соціального захисту населення проводиться системна робота в напрямку забезпечення пільгових категорій громадян технічними та іншими засобами реабілітації. Цьогоріч  видано 22 направлення на виготовлення ТЗР та  106 - на протезно-ортопедичні вироби.

Соціальному захисту та інтеграції інвалідів у суспільне виробництво сприяє  професійна реабілітація. Особа з інвалідністю з дитинства  у цьому році закінчила навчання за направленням управління в Житомирському вищому професійно-технічному училищі-інтернаті за спеціальністю Секретар керівника, проходила виробничу практику в управлінні соціального захисту населення.

До Державної реабілітаційної  установи “Центр надання реабілітаційних послуг “Пролісок”  направлено 3 дітей з інвалідністю для отримання реабілітаційних послуг, одну особу з інвалідністю 3 групи загального захворювання направлено до Державної реабілітаційної  установи “Центр надання реабілітаційних послуг  осіб з інвалідністю “Галичина” для отримання реабілітаційних послуг та здобуття спеціальності живописець.

 В 2018 році влаштовано одну особу до  психоневрологічного будинку-інтернату. Бувають нарікання з боку родичів, що довго приходиться чекати на влаштування до інтернату, а особа неадекватної поведінки і це спричиняє певні незручності у  родині.

За рахунок коштів державного бюджету  4 особам з обмеженими фізичними можливостями  надано матеріальну допомогу на лікування  одержали  4 осіб з інвалідністю на суму 2777 грн.

За кошти районного бюджету та відповідно районної Програми соціального захисту населення на 2018-2019 роки  11 дітям з інвалідністю придбано солодкі подарунки, термокружки та канприладдя на суму 5449 гривень.

З районного бюджету  на статутну діяльність громадської міськрайонної організації інвалідів у 2017 році виділено  фінансову  допомогу  в сумі 1500 гривень, у 2018 році – 3000 грн.

В районі поступово впроваджується комплекс державних стандартів щодо безбар'єрного доступу осіб з обмеженими фізичними можливостями до об’єктів громадського та соціального призначення. З цією метою створено “комітет доступності”, щорічно розробляються заходи щодо забезпечення безперешкодного доступу осіб з обмеженими фізичними можливостями до соціальних об’єктів та проводиться моніторинг облаштування пандусів до них. Внаслідок проведеної у даному напрямку роботи 161 будівлю соціального призначення в районі облаштовано пандусами.

Відділ з питань внутрішньої політики та інформаційної діяльності апарату райдержадміністрації

Переглядів 3541