Версія для друку
Понеділок, 03 грудня 2018 11:57

За 11 місяців 2018 року загальна сума фінансування усіх видів соціальних допомог склала понад 41 млн грн

Однією з основних функцій управління соціального захисту населення райдержадміністрації є призначення та виплата державних соціальних допомог, субсидій для відшкодування витрат на оплату житлово-комунальних послуг, придбання скрапленого газу, твердого та рідкого пічного побутового палива. Цю роботу забезпечує відділ соціальної допомоги, який працює в режимі єдиної технології прийому громадян – по принципу призначення усіх видів допомоги за однією заявою, за так званим принципом “єдиного вікна”.

Спеціалістами управління призначається та виплачується 16 видів державних соціальних допомог, якими за 11 місяців 2018 року охоплено 3127 жителів Володимир-Волинського району. Загальний фінансовий ресурс, спрямований для забезпечення їх виплати із року в рік зростає, за одинадцять місяців поточного року загальна сума фінансування усіх видів допомог склала 41 млн 003тис грн.

Про це стало відомо сьогодні, 3 грудня 2018 року, під час оперативної наради, яку очолила голова райдержадміністрації Наталія Василець.

У ході розгляду питання про роботу управління соціального захисту населення райдержадміністрації у 2018 році начальник цього структурного підрозділу Наталія Голюк зазначила, що в системі соціальних допомог, які надаються родинам, найбільш ефективною з точки зору забезпечення потреб сім’ї, є допомога при народженні дитини. Зокрема, на обліку в управлінні перебуває 1087 одержувачів допомоги при народженні дитини, які за 11 місяців 2018 року отримали від держави 13млн 450 тис грн.

- На обліку в управлінні перебуває 3 сім’ї, які взяли 14 дітей на виховання: серед них 2 прийомні сім’ї та 1 будинок сімейного типу. За 11 місяців 2018 року сума виплат таким сім’ям становила 625,3 тисячі гривень  або в середньому на місяць від 3200 до 24400 гривень, в залежності від кількості дітей, - інформувала Наталія Орестівна.

За одинадцять місяців поточного року державну соціальну допомогу отримали 211 родин з числа малозабезпечених, з них 102 - це багатодітні родини, де виховується троє і більше дітей. Вони уже отримали з державного бюджету 8 млн 824 тис грн. Середній розмір допомоги на одну малозабезпечену сім’ю по району в січні 2018 року складав 3 594 грн на місяць, а у листопаді – 3 674 грн.

Не оминула доповідач й питання субсидіювання:

- Після внесення змін до Порядку призначення та надання субсидій для відшкодування витрат на оплату ЖКП та придбання твердого палива від 17 жовтня 2018 року одержувачам субсидії на тверде паливо (814 чоловік) станом на 1 грудня цього року нараховано  2 мільйони 188,1 тисисяч гривень (отримали в середньому по 2 688 гривень), на оплату житлово-комунальних послуг нараховано 32 мільйони 344,5 тисячі гривень, загалом нараховано 34 мільйони 532,6 тисячі гривень.

Допомогу по догляду за інвалідом І, ІІ групи внаслідок психічного розладу в районі отримують 136 осіб, щомісячно фінансовий ресурс на цей вид допомоги становить 150,0 тис грн.     

Підтримується законодавчо визначеною системою пільг та компенсацій і соціальний захист ветеранів війни та праці. На обліку в Єдиному державному автоматизованому реєстрі пільговиків району зараз, за словами Наталії Голюк, перебуває 5530 осіб, з яких 2905 користуються пільгами на житлово-комунальні послуги, в тому числі пільги отримують 587 учасників бойових дій, які брали участь в антитерористичній операції на сході України.

Управління також забезпечує виплати допомог та компенсацій передбачених чинним законодавством, особам постраждалим внаслідок Чорнобильської катастрофи.  В районі їх проживає 239 осіб, в т. ч. 83 дитини.     За 10 місяців 2018 року цій категорії громадян виплачено 127,0 тис грн різних видів допомог і компенсацій.

- За рахунок коштів державного бюджету та коштів субвенції з місцевого бюджету протягом року безкоштовні санаторно-курортні путівки в лікувально-оздоровчі заклади України отримали  18 осіб  з числа інвалідів та ветеранів війни. Згідно нового порядку забезпечення санаторно-курортним лікуванням учасників бойових дій АТО  за трьохсторонніми  договорами (особа-управління-санаторій) 10 осіб оздоровилися   в Волинському обласному санаторії “Лісова пісня” с. Гаївка Шацького району та ще один учасник АТО - у санаторії “Орізонт”  смт. Сергіївка Одеської області. Проведено оплату за послуги санаторно-курортного лікування  учасників АТО в  сумі 73,7 тисяч гривень, осіб з інвалідністю внаслідок загального захворювання та з дитинства - 47,8 тисяч гривень, - зазначила начальник управління. - 2 особам з інвалідністю проведено  виплату   компенсації за невикористану путівку на суму 722 гривень, 7 інвалідам війни на суму 3 тисячі 127 гривень.

На професійну перепідготовку 4 учасників бойових дій, які брали участь в антитерористичній операції, профінансовано 19,2 тис грн

Цьогоріч за рахунок державного бюджету в санаторіях України пройшли психологічну реабілітацію 4 учасники бойових дій в зоні АТО. Сума оплати за психологічну реабілітацію  становить 32,5 тис грн.

Управлінням соціального захисту населення районної державної адміністрації проводиться системна робота в напрямку забезпечення пільгових категорій громадян технічними та іншими засобами реабілітації відповідно до нового Порядку. Видано 22  направлення інвалідам та дітям-інвалідам на забезпечення технічних засобів реабілітації та 106 направлень на виготовлення протезно-ортопедичних виробів. Проведено розрахунки  за поставлені засоби технічної інвентаризації та протезно-ортопедичні вироби в сумі 297 тис 324 грн.

27 жителів району перебувають на обліку щодо безкоштовного або пільгового забезпечення автомобілем, 38 особам проведено виплату компенсації на бензин, ремонт та транспортне обслуговування на суму 12 тис 718 грн.

Забезпечено у цьому році, як і в попередньому, виплату разової грошової допомоги  до Дня Перемоги. Її отримали 1191 ветеран війни на суму 1 207 260 тис грн. 

Одноразову матеріальну допомогу на лікування за кошти держбюджету надано 4 особам з інвалідністю та дітям з інвалідністю на загальну суму 2 тис.777 грн.

 Виплачено грошову допомогу на поховання 12 ветеранам війни на суму 20 тис. 631 грн.

Протягом  року 11 особам встановлено статус ветерана праці, надано статус інваліда війни внаслідок участі в АТО 2 особам, а також 2 особам- статус члена сім’ї померлого ветерана війни.

Профінансовано районний фестиваль “Повір у себе, і у тебе повірять інші!” до Міжнародного дня людей з інвалідністю на суму 5 тис 449 грн.

Управлінням проводиться й виплата одноразової матеріальної допомоги громадянам, які звільнились з військової строкової служби. Протягом поточного року таку допомогу виплачено 24 особам на загальну суму 67088,96 гривень.

Також Наталія Голюк проінформувала присутніх і про ряд інших не мало важливих завдань, які виконує управління соціального захисту населення райдержадміністрації. Серед них: направлення людей з інвалідністю для проходження соціальної реабілітації, забезпечення у межах своїх повноважень дотримання законодавства про працю, зайнятість населення, дотримання законодавства з питань колективно-договірного регулювання соціально-трудових відносин, видача «пакунка малюка», виявлення недостовірності та повноти поданої інформації про доходи і майновий стан осіб, що звертаються за призначенням державної соціальної допомоги та житлових субсидій.

 - Для підвищення рівня інформованості населення про заходи соціального захисту, важливі питання зміни чинного законодавства, механізми призначення допомог, субсидій, інформація щодо роботи управління постійно висвітлюється  у засобах масової інформації та на офіційному сайті райдержадміністрації. Крім того, в об’єднаних територіальних громадах, Березовичівській та Хобултівській сільських радах є куточки соціального захисту населення, інформаційне наповнення яких постійно оновлюється при внесенні змін до законодавчих актів щодо соціального захисту, - резюмувала у підсумку Наталія Голюк.

Відділ з питань внутрішньої політики та інформаційної діяльності апарату райдержадміністрації

Переглядів 3734