Версія для друку
Вівторок, 31 липня 2018 13:28

У районному будинку культури експонували виставку «Образ і слово Кобзаря у вишивці»

Цими вихідними у районному будинку культури експонували виставку «Образ і слово Кобзаря у вишивці», що присвячена пам’яті майстра народної творчості з Гадяча Григорія Кисіля

Для виставки 77 вишивальниць та один майстер із Полтавщини вишили понад 70 портретів Тараса Шевченка, а також його поетичні рядки. Свої таланти презентували як заслужені майстри народної творчості, так і вишивальниці-аматорки.

Організатор та координатор проекту Катерина Калініченко, знайомлячи відвідувачів із виставкою, зазначила, що автором схем вишивок є заслужений майстер народної творчості, засновник і викладач факультету «Декоративно-прикладне мистецтво» в Гадяцькому училищі культури, Григорій Кисіль, який уже більше року як відійшов у засвіти. Йому належить задум створити ескізи для відтворення у вишивці живописних портретів та цитат із творів Шевченка: у 2014 році в серії альбомів Григорія Киселя «Українська вишивка» вийшов 4-й, присвячений 200-літтю з дня народження Кобзаря.

Схеми для вишивання хрестиком Григорій Олексійович створював самостійно, працював при цьому без комп’ютера.

Задум вдалося втілити уже після його смерті у 2017 році. Понад рік вишивальниці працювали над проектом. Остання робота надійшла цьогоріч у травні.

Загалом майстрині використали півтори тисячі мотків ниток, на реалізацію проекту пішло 36 тисяч метрів ниток «Муліне». Руками вишивальниці вишили чотири з половиною мільйони хрестиків.

Відділ з питань внутрішньої політики та інформаційної діяльності апарату райдержадміністрації

Переглядів 3441