Версія для друку
Вівторок, 15 травня 2018 10:42

ГУ Держпродспоживслужби у Волинській області інформує

Амброзія полинолиста- небезпечний для людини та довкілля бур`ян, який має карантинне значення в Україні. Засмічує подвір`я та вулиці, сільськогосподарські угіддя, парки, пустирі, узбіччя доріг, залізничні колії. Амброзія є карантинним бур`яном не лише для України, а і для багатьох держав світу. Вантажі засмічені насінням амброзії до експорту у ці країни не допускаються. Крім того, рослини амброзії виробляють величезну кількість пилку,який є дуже небезпечним для людини і при вдиханні з повітрям викликає алергійне захворювання –поліноз. Хвороба протікає у вигляді різко вираженого алергійного риніту, кон`юктивіту бронхіальної астми, мігрені, кропивниці та супроводжується значним знесиленням організму.

По зовнішньому виду амброзія нагадує полин гіркий, вся рослина опушена, стебло пряме, гіллясте, довжиною 4-15 см. Цей бур`ян висотою 20-180 см, одна рослина дає 30-40 тисяч насінин. Насіння зберігає життєздатність до 40 років. Масове цвітіння бур`яну спостерігається у кінці липня-серпня  та продовжується у вересні.

 Розвиваючи велику надземну вегетативну масу, цей бур`ян  здатний у польових умовах витісняти і пригнічувати як культурні рослини так і бур`яни.

З метою забезпеченнякомплекснихзаходівборотьбиізданимшкідливиморганізмом, пріоритетне значення надається: механічному, агротехнічному та хімічному методам.

У населених пунктах-систематичне скошування амброзії з початку вегетації (квітень-травень) до цвітіння (кінецьлипня-початок серпня), виривання рослин з корінням та знищення їх шляхом спалювання, знищення агротехнічним методом (перекопування або приорювання грунту з подрібненням рослинних решток) з наступним висівом на цих ділянках газонних або багаторічних трав, застосування для обприскування гербіцидів відповідно до Переліку пестицидів і агрохімікатів дозволених до застосування в Україні.

Згідно ст . 12 ЗУ «про карантин  рослин» особи ( фізичні та юридичні) забов»язані :

- виконувати фітосанітарні правила та здійсновати фітосанітарні заходи ;

- здійснювати систематичний моніторинг земельних угідь , які належать їм на правах власності або користування , а також потужностей (об»єктів) , з метою виявлення регульованого шкідливого організму – амброзії полинолистої ;

- виконувати законні розпорядження центрального органу виконавчої влади , що реалізує державну політику у сфері карантину рослин , щодо проведення відповідних карантинних заходів ;

- сприяти проведенню карантинних заходив у карантинних  та прилеглих до них зонах у  разі виявлення карантинних організиів .

При підозру виявлення амброзії полинолистої на території Вашої діяльності повідомляйте управління фітосанітарної безпеки ГУ Держпродспоживслужби у Волинської області для вжиття термінових заходів .

Провідний спеціаліст ГУ Держпродспоживслужби у Волинській області Тетяна Грушевська

Переглядів 3390