Версія для друку
Понеділок, 02 квітня 2018 14:44

141 тис.грн надійшла у 2017 році на розвиток агропромислового комплексу району

Сільське господарство завжди було пріоритетною галуззю для нашого району, зважаючи на хороші кліматичні умови, родючість ґрунтів та вдале геополітичне положення. Тому для спеціалістів управління агропромислового розвитку основне завдання не лише зберегти цей пріоритет, але й розвинути галузь, стимулювавши перехід від сільського господарства до аграрного бізнесу.

Відтак, сьогодні, 2 квітня 2018 року, під час оперативної наради у голови райдержадміністрації Наталії Василець начальник управління агропромислового розвитку райдержадміністрації Юрій Кравчук прозвітував про роботу управління за 2017 рік.

- Управління агропромислового розвитку постійно працює над впровадженням у життя Комплексної програми розвитку галузі АПК Володимир-Волинського району  на 2016-2020 роки. Відповідно до якої, нашими спеціалістами проводиться правовий захист суб’єктів підприємництва на селі шляхом сприяння створенню спілок та об’єднань в окремих сферах господарської діяльності, надання безкоштовних консультацій, - зазначив у ході розмови Юрій Іванович. -  Також за участю наших спеціалістів організовуються і проводяться семінари, читаються лекцій в «Зимовій агрошколі» при Центрі зайнятості.

Впродовж 2017 року із залученням спеціалістів  управління було проведено Дні поля у ТзОВ «П’ятидні» (вирощування та доведення до посівних кондицій зернових), ТОВ «Агросвіт-Волинь» (вирощування ріпаку) та ТОВ «Володимирські сади» (вирощування яблук).

Управлінням агропромислового розвитку райдержадміністрації постійно організовуються ярмарки із продажу сільськогосподарської продукції, до яких залучаються як місцеві сільгоспвиробники, так і з інших регіонів України.

Поділився Юрій Кравчук і цифрами, що надійшли у 2017 році на розвиток агропромислового комплексу нашого району:

- На розвиток галузі було передбачено кошти в сумі 141 000 гривень з бюджетів різних рівнів. Відповідно до Комплексної програми розвитку галузей АПК Володимир-Волинського району на 2016-2020 роки, на дотацію особистим селянським господарствам, де утримують 3-х і більше корів виплачено 88 500 гривень. Зокрема, 44 250 гривень - з обласного бюджету та 44 250 гривень - з районного. Загалом отримали дотацію 80 особистих селянських господарств за утримання 295 корів.

Одним із важливих факторів підвищення продуктивності тварин, за словами Юрія Івановича, є їх штучне запліднення.

Повна вартість якісного запліднення однієї корови становить 210 грн. З районного бюджету відшкодовується 100 грн., а 110 грн. сплачує власник ВРХ. Відтак, минулого року в господарствах населення штучно запліднено 341 голова. З районного бюджету на здешевлення його вартості використано 34 100 грн.

Відповідно до Районної  програми  знищення борщівнику Сосновського на території  населених пунктів Володимир-Волинського району, придбано гербіциди  на суму 7079 гривень. Під керівництвом спеціалістів управління проведено знищення небезпечного бур’яну на площі понад 3 га.

Також у ході доповіді головний аграрій краю наголосив і на тому, що з другого півріччя 2017 року в обов’язки спеціалістів управління агропромислового розвитку передано моніторинг та підготовка проектів розпоряджень, що стосуються земель, які є в розпорядженні районної державної адміністрації.

- За звітний період райдержадміністрацією було розглянуто близько 120 звернень фізичних та юридичних осіб стосовно земельних питань. За перший квартал 2018 року – 67 звернень, - зазначив Юрій Іванович. - Створено на базі нашого управління і Комісію з проведення інвентаризації земель та оцінки ефективності їх використання. Відбулося 5 її засідань, на яких розглядалися результати інвентаризації земель по кожній сільській раді. Попередніми результатами роботи Комісії є підготовка до заключення 6 договорів оренди земельних ділянок на понад 120 га.

Не оминув увагою Юрій Кравчук і роботи відділу розвитку, інвестицій та європейської інтеграції управління агропромислового розвитку райдержадміністрації, який постійно надає практичну допомогу в підготовці проектних заявок до різних фондів сільським радам, об’єднаним громадам району та структурним підрозділам райдержадміністрації. А також спільно зі сільськими радами й  структурними підрозділами опрацьовує та визначає стратегічно важливі інвестиційні об’єкти, для підготовки інвестиційних проектів на 2018-2020 роки.

До речі, цим управлінням створено інтерактивну мапу району із фотофіксацією об’єктів, які зреалізові у 2017 році.

Варто зазначити й те, що протягом 2017 року Устилузькою міською та сільськими радами району подано ряд проектів до фондів міжнародної технічної допомоги, зокрема: Програма Транскордонного Співробітництва «Польща-Білорусь-Україна», Фонд «Монсанто», Програма фінансової підтримки Гаральда Біндера. Всього по району подано 6 проектів та 20 проектів відповідно - до Державного та обласного фондів регіонального розвитку.

Відділ з питань внутрішньої політики та інформаційної діяльності апарату райдержадміністрації

Переглядів 3907