Версія для друку
Середа, 07 березня 2018 11:22

На Волині триває підготовка резервістів оперативного резерву першої черги

Згідно з планами підготовки Збройних Сил України, у 2018 році триває підготовка резервістів оперативного резерву першої черги.

Зокрема, з 27 лютого розпочались навчальні збори резервістів першої черги на базі однієї з механізованих бригад оперативного командування «Захід», на які буде залучено близько 170-ти резервістів з усієї Волинської області, які проходили військову службу по мобілізації і приймали участь в Антитерористичній операції на території Донецької та Луганської областей.

Наразі військовими комісаріатами Волинської області здійснюються заходи щодо оповіщення, виклику, проходження медичного огляду резервістів, які залучатимуться на навчальні збори.

Зазначимо, що протягом 2016-2017 років, аналогічний вишкіл волиняни-резервісти проходили більш ніж в 20-ти підрозділах Збройних Сил України.

Протягом проведення зборів, які триватимуть 30 діб, бійці оперативного резерву пройдуть всі етапи військової підготовки, покращать свою фахову та індивідуальну підготовку з урахуванням сучасної специфіки виконання армійськими підрозділами завдань, а також приймуть участь у проведенні бойового злагодження в складі свого підрозділу та військової частини (бригадних тактичних навчань) з виконанням бойових стрільб.

Наголошуємо на тому, що резервістам оперативного резерву на час проведення зборів гарантується збереження робочого місця, державне страхування, компенсується середньомісячна зарплатня на підприємстві та виплачується грошова винагорода. Резервісти безкоштовно забезпечуються військовою формою одягу, харчуванням, проживанням та медичним обслуговуванням під час зборів.

У підсумку, по закінченню зборів, працюючим резервістам виплачується від 6 400 до 8 200 грн. (три мінімальні заробітні плати) в залежності від військового звання. Загальна сума грошових виплат непрацюючим резервістам складає від 5 200 до 7 000 грн.

Також інформуємо, що укласти контракт на проходження служби в резерві може кожен громадянин України, віком від 18 до 60 років, незалежно від статі. Для чоловіків та жінок, які не мають досвіду військової служби, пропонується спочатку укласти контракт в підрозділах територіальної обороні, де пройти загальновійськову підготовку. В подальшому ви можете бути залучені на навчальні збори резервістів до бойової бригади з наступним укладанням відповідного контракту.

Перший контракт з резервістами укладається строком на 3-5 років. Після закінчення строку дії першого контракту строк служби у військовому резерві може бути щоразу продовжений на 3-5 років до досягнення громадянином граничного віку перебування у військовому резерві.

Для забезпечення подальшого розвитку служби в резерві, переходу на службу у військовому резерві за контрактом розроблено проект Закону України "Про внесення змін до деяких законів України щодо проходження служби у військовому резерві на особливий період", який пройшов всі процедури погодження та 19.05.2017 зареєстрований у Верховної Ради України за № 6474.

Зазначеним законопроектом передбачається суттєве вдосконалення системи соціальних гарантій і пільг резервістів з одночасним посиленням кримінальної та адміністративної відповідальності резервістів за ухиляння від призову як під час мобілізації, так і на навчальні збори.

При цьому пропонується:

виплата резервістам одноразової грошової винагороди при укладанні контракту на проходження служби в резерві – від 4 000 до 6 000 грн.; 

перехід на виплату грошового забезпечення резервістам як військовослужбовцям (за час виконання обов'язків служби). З урахуванням середньомісячної заробітної плати за місцем роботи та грошової винагороди за підсумками року рядовий резервіст отримає 11 000 грн.;

обчислення пільгової військової пенсії з урахуванням служби в резерві (1 рік за 3 роки в резерві);

позачергове надання місць у дитячих закладах дітям резервістів.
Законопроект опрацьований у комітетах Верховної Ради України та винесений на розгляд Верховної Ради України.

З питань укладання контракту на службу в резерві необхідно звернутися до найближчого військового комісаріату.

Група по роботі з особовим складом та громадськістю Волинського ОВК.

Переглядів 4881