Версія для друку
П'ятниця, 02 березня 2018 11:12

В країні введено кризову ситуацію надзвичайного рівня

Стокгольмський арбітражний трибунал ухвалив рішення на користь НАК «Нафтогаз України» щодо більшості важливих питань в спорі з ПАТ «Газпром». Натомість, росіяни припинили поставки газу до України. Шляхи вирішення проблеми шукали сьогодні, 2 березня 2018 року, під час наради із обласними енергопостачальними компаніями з питань врегулювання кризових ситуацій, що відбулася під керівництвом Першого віце-прем'єр-міністра - міністра економічного розвитку і торгівлі України Степана Кубіва. Зокрема, у віртуальній студії ПрАТ «Волиньобленерго» працював голова обласної державної адміністрації Володимир Гунчик.

Так, зі слів Степана Кубіва, питання щодо постачання природного газу та забезпечення енергосистеми України відповідним ресурсом розглянули учора під час засідання РНБ. Опісля – на засіданні кризового комітету при Міністерстві енергетики та вугільної промисловості України – прийнято рішення про введення кризової ситуації рівня надзвичайної. Адже впродовж 4-5 днів у газотранспортній системі України за попередніми даними передбачено дефіцит у межах 15-20 млн кубів газу.

Зважаючи на те, що найбільшими споживачами газу є теплові електростанції, які генерують електроенергію – близько 24 млн кубів газу, саме тому запропонували головам облдержадміністрацій переглянути можливість переходу на мазут. Разом із тим, пропонують призупинити роботу освітніх закладів країни різних рівнів до 6 березня включно, а також переглянути можливість виробничих об’єктів про зменшення їх виробничого плану. Усі ці заходи дозволять зменшити споживання газу на місцях.

– В цілому ситуація складна, але контрольована. Незважаючи на введення надзвичайної ситуації, дефіциту газу для населення не буде. Що ж стосується об’єднаної енергосистеми України по забезпеченню електроенергією, ми працюємо в штатному режимі та ніяких обмежень немає. Ми справимося із поставкою електроенергії, навіть якщо вона буде збільшена до об’ємів, які можуть перекрити газ, – зазначив Степан Іванович.

Відтак, керівник найвищої виконавчої гілки влади в області призначив позапланове засідання антикризового енергетичного штабу, де опрацюють детальний план дій у зв’язку із введенням кризової ситуації в країні.

Нагадаємо, що Трибунал підтвердив порушення Газпромом зобов’язань щодо обсягів транзиту та присудив компенсацію в розмірі 4,63 млрд дол. Це рішення означає, що Газпром має сплатити Нафтогазу близько 2,56 млрд дол., з урахуванням остаточного розрахунку за газ, поставлений в 2014 та 2015 роках.

Відділ інформаційної політики облдержадміністрації.

Переглядів 3462