Версія для друку
Вівторок, 27 лютого 2018 07:21

Необхідно винести євроінтеграцію за межі політичної боротьби, – Іванна Климпуш-Цинцадзе

Європейська інтеграція належить до життєво важливих національних інтересів пріоритетів та потребує згуртованості і дій в інтересах суспільства, а не окремих політичних сил, які намагаються використати труднощі, що виникають, в своїй популістичній риториці. Про це заявила Віце-прем’єр-міністр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України Іванна Климпуш-Цинцадзе під час презентації Звіту про виконання Угоди про асоціацію між Україною та Європейським Союзом у 2017 році.

Вона підкреслила, що євроінтеграція є питанням політичної відповідальності в Парламенті, Уряді, в кожному міністерстві та відомстві. Виконання Угоди у 2018 році потребує активізації зусиль, консолідованої позиції та системної парламентсько-урядової співпраці. «Європейська інтеграція є спільною відповідальністю, а не лише пріоритетом  окремого інституту чи гілки влади», – зазначила Віце-прем’єр-міністр.

За її словами, на основі урядового Плану заходів сформовано Урядово-Парламентську дорожню карту пріоритетних законопроектів у сфері європейської інтеграції, які протягом 2018 року мають бути розглянуті та прийняті Верховною Радою України.  «Маю сподівання, що наступного тижня ми з Парламентом зможемо активізувати роботу задля модернізації країни та  стійкого економічного зростання країни», – зазначила Віце-прем’єр-міністр. Вона також підкреслила, що задля чіткого розуміння потреб суспільства надзвичайно важливою є підтримка конструктивного діалогу з громадськими організаціями.

Іванна Климпуш-Цинцадзе подякувала партнерам з ЄС за те, що у 2017 році продовжували підтримувати Україну на шляху реформ, ухваливши відповідну програму на 2018-2020 рр. В програмі йдеться про посилення підтримки інституцій та належного урядування, економічного розвитку, контактів між людьми та соціального включення.  «Ми маємо скористатися  досвідом наших сусідів, які вже приєднались до ЄС та обговорювати шляхи вирішення євроінтеграційних завдань, які згуртовують, а не роз’єднують», – зазначила урядовець.

В той же час вона підкреслила, що  не очікує, що модернізація країни у 2018 році проходитиме легко. «На нас чекає один із найбільш важливих етапів європейської інтеграції. Країна входить в рік кропіткої, рутинної роботи впровадження принципів і стандартів ЄС у повсякденну практику. Перебудова системи влади і суспільних відносин часто передбачає ухвалення непопулярних рішень, які дадуть ефект лише  через три, п’ять, десять років. Доведеться приймати непопулярні рішення. Цим обов’язково скористаються певні політичні сили, особливо із наближенням нового виборчого циклу. Нагальною потребою на сьогодні є винесення євроінтеграції за межі політичної боротьби»,- підкреслила Іванна Климпуш-Цинцадзе.

За її словами, втілення в життя європейських стандартів і норм, впровадження верховенства права, справжньої ринкової економіки, захисту прав і свобод людини є вибором українського народу. Вона нагадала, що євроінтеграція була основною, засадничою вимогою Революції Гідності, і не просто через певні геополітичні сподівання. «А саме через те, що євроінтеграція є єдиним шляхом переходу до демократичного, модерного, відкритого суспільства, де всі мають рівні можливості. Може, це не зовсім ідеальний шлях, але іншого немає. Євроінтеграція – це найкращий рецепт та універсальний стимул для змін, для побудови ефективної держави, міцної економіки, потужного громадянського суспільства. Саме тому євроінтеграція повинна бути тотальною. В іншому випадку вона не буде успішною. Тотальна євроінтеграція означає, що зміни повинні торкнутися всіх людей,  всіх сфер життя. Ми вимагатимемо змін від кожної людини. Вимагатимемо прозорого ведення бізнесу, піклування про екологічні проблеми, сумлінного виконання вимог стосовно якості харчових продуктів, енергоефективності та енергозбереження. Зміни зачеплять всіх. І це єдине, що є незмінним», – підкреслила Іванна Климпуш-Цинцадзе.

«Але щоб мати змогу і право закликати людей до змін, держава має змінюватися набагато швидше, ефективніше і глибше. Долати звичні практики, що залишилися нам у спадок від колоніального минулого, впроваджувати прозорі процедури відповідно до неодноразово перевірених європейських стандартів. Не прикриватися відомим бюрократичним гаслом «так було завжди». А головне – не відвертати від курсу через те, що певні рішення і механізми нам не подобаються, або ще гірше – зачіпають особисті інтереси. А такі тенденції сьогодні, на жаль. Успіх приходить тоді, коли ми діємо разом, невдачі ж наздоганяють тоді, коли кожен сам за себе. Лише за такого ставлення  ми зможемо подолати складний передвиборний період і успішно пройти тест на міцність. Сподіваюся на співпрацю, об’єднання зусиль і тотальну євроінтеграцію», – додала Віце-прем’єр-міністр.

Зі Звітом про виконання Угоди про асоціацію між Україною та Європейським Союзом у 2017 році можна ознайомитися за посиланням.

Служба Віце-прем’єр-міністра України.

Переглядів 8538