Версія для друку
Вівторок, 27 лютого 2018 07:15

З 2018 року Держаудитслужба розпочне системні перевірки закупівель Prozorro

Унаслідок 83-х заходів державного фінансового контролю працівники управління Західного офісу Держаудитслужби в області виявили ряд порушень, що дорівнюють 76, 8 млн грн. Про це сьогодні, 26 лютого 2018 року, під час опертивної наради в голови облдержадміністрації Володимира Гунчика повідомив заступник начальника управління Віктор Гальчук.
За словами фахівця, левову частку порушень за 2017 рік, а це майже 50 млн грн, виявили під час проведення ревізії фінансово-господарської діяльності державного підприємства «Волиньвугілля».

Окрім того, Віктор Іванович розповів, що минулоріч, у межах відведених повноважень, управління забезпечило відшкодування та усунення виявлених порушень, що призвело до втрат 16,4 млн грн.

Поряд із цим, у 2017 році, фахівці управління здійснили перевірку 121-ї процедури державних закупівель на суму майже 700 млн грн. Як результат – у 90 процедурах виявлено порушення чинного законодавства на 543 млн грн.

Враховуючи направлені рекомендації управління Держаудитслужби щодо усунення порушень об’єктами контролю, відмінено 57 процедур закупівлі та розірвано договори на 206 млн грн.

– Зазначену роботу провели шляхом моніторингу державних закупівель, без виходу на об’єкт для перевірки, оскільки раніше перевірки державних закупівель ми не здійснювали. Однак, цього року, дозвіл на їх проведення вже отримаємо, – додав Віктор Гальчук.

Серед основних недоліків, які виявили під час інспекції процедур державних закупівель, стали: подання учасниками документів, що не відповідали тендерним вимогам, здійснення закупівель без оприлюднення тендерної документації.

Важливо, щоб процедури тендерних закупівель стали більш прозорими, відтак, вже цього року Кабінет Міністрів України затвердить відповідний порядок проведення спеціальних перевірок.

Володиир Гунчик своєю чергою додав, що працівники профільних структур майже завершили підготовку до розширеної робочої наради, стосовно ефективності використання системи Prozorro, яка відбудеться уже через тиждень.

– До участі у цій нараді ми залучимо представників органів державної влади, місцевого самоврядування, правоохоронних органів та структур, у тому числі й керівництво Західного офісу Держаудитслужби в області, де розглянемо, яким чином проводили закупівлі через систему Prozorro упродовж 2016-2017 років, – резюмував Володимир Петрович.

Відділ інформаційної політики облдержадміністрації.

Переглядів 3483