Версія для друку
Понеділок, 12 лютого 2018 13:55

Підтримка індивідуального житлового будівництва на селі “Власний дім”

Про хід виконання районної цільової Програми підтримки індивідуального житлового будівництва на селі “Власний дім” на 2016-2020 роки на нараді у голови райдержадміністрації проінформував начальник відділу містобудування, архітектури та житлово-комунального господарства райдержадміністрації Чуцький П.А.

Зокрема Петро Андрійович зазначив, що дана Програма – це довгостроковий, на період до 2020 року, організаційний документ, основною метою якого є поліпшення житлово-побутових умов сільських жителів шляхом надання їм пільгових довгострокових кредитів для будівництва, придбання, реконструкції та інженерного облаштування житла, збільшення обсягів індивідуального житлового будівництва та зменшення міграції сільського населення (особливо молодих сімей) та покращення демографічного стану у селах.

Надання кредиту здійснюється Волинським обласним Фондом підтримки індивідуального житлового будівництва на селі за рекомендацією районної державної адміністрації. Для розгляду заяв бажаючих отримати кредит за Програмою у райдержадміністрації утворена комісія з реалізації завдань регіональних програм підтримки індивідуального житлового будівництва на селі "Власний дім" та забезпечення молоді житлом. Комісія у своїй діяльності керується Правилами надання довгострокових кредитів індивідуальним забудовникам житла на селі, затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 5 жовтня 1998 року № 1597 (із змінами) та відповідними регіональними Правилами.

Кредити за Програмою надаються жителям сільських населених пунктів строком до 20 років, а молодим сім'ям (подружжя, в якому вік чоловіка та дружинине перевищує 35 років) або неповним сім'ям (мати(батько) віком до 35 років) – до 30 років. Плата за користування кредитом  становить три відсотки річних. Позичальник, який має трьох і більше дітей, звільняється від сплати відсотків за користування пільговим кредитом. Відсотки за кредитами не нараховуються також військовослужбовцям до закінчення особливого періоду, а також резервістам та військовозобов’язаним з моменту призову під час мобілізації і до закінчення проходження військової служби в особливий період.

Сума кредиту визначається Волинським обласним Фондом підтримки індивідуального житлового будівництва на селі з урахуванням рівня платоспроможності позичальника і не може перевищувати кошторисної вартості об’єкта кредитування та граничного розміру кредиту в сумі 300 тис. гривень для спорудження нового житлового будинку, 150 тис. гривень для реконструкції житлового будинку або добудови незавершеного будівництвом житла, 200 тис. гривень для придбання житла та 50 тис. гривень для спорудження інженерних мереж та підключення їх до існуючих комунікацій.

Головними джерелами фінансування Програми є кошти районного бюджету та кошти, які надійдуть від повернення кредиту.

Разом з тим, станом на 01.01.2018 недофінансовано трьох позичальників на суму 151,4 тис. гривень.

Нажаль, є і позичальники, які не повернули повністю позику та відсотки за користування. Станом на 01.02.2018 таких боржників є четверо, а сума неповернутих коштів становить 17 тис. гривень.

Враховуючи те, що у нашому районі стовідсотково утворено об'єднані територіальні громади і вони відповідно до закону можуть надавати пільгові кредити за програмою підтримки індивідуального житлового будівництва на селі "Власний дім" доцільно припинити фінансування такої програми з районного бюджету. Після утворення двох ОТГ у районі відділ містобудування, архітектури та житлово-комунального господарства райдержадміністрації надіслав всі необхідні законодавчі документи у ці громади і минулого року Зимнівська ОТГ вже уклала угоду з Волинським обласним Фондом підтримки індивідуального житлового будівництва на селі і виділила кошти з сільського бюджету для кредитування забудовників.

Відділ організаційної роботи та управління персоналом апарату райдержадміністрації

Переглядів 3723