Версія для друку
П'ятниця, 09 лютого 2018 15:11

Про один із об'єктів Смарагдової мережі України говорили під час робочої зустрічі у райдержадміністрації

У Володимир-Волинській районній державній адміністрації учора, 8 лютого 2018 року, відбулася робоча зустріч з питань створення національного природного парку «Західне Побужжя» в межах району по заплавах річки Західний Буг та її притоки річки Луга.
Робоча зустріч організована управлінням агропромислового розвитку райдержадміністрації за ініціативи управління екології та природних ресурсів облдержадміністрації та за участі представників Устилузької та Зимнівської об’єднаних територіальних громад.

На зустрічі основна увага була сконцетрована на розгляді та узгодженні питань, що пов’язані із погодженням включення земельних ділянок до складу проектованого Парку.
Спеціалісти управління екології та природних ресурсів ОДА у ході розмови наголосили на тому, що територія запроектована під національний природний парк уже є об’єктом Смарагдової мережі України та Європи з 2016 року та є частиною екологічної мережі області відповідно до Регіональної схеми формування екологічної мережі Волинської області, яка затверджена рішенням Волинської обласної ради від 12.04.2017 №13/37.
Територія майбутнього НПП «Західне Побужжя» знаходиться в долині річки Західний Буг в межах трьох прикордонних з Польщею районів Волинської області: Іваничівського, Володимир-Волинського та Любомльського. До її складу входить порубіжна стрічка заплавних ландшафтів правого берега Західного Бугу, а також заплава притоки Західного Бугу – річки Луга. Загальна площа земельної ділянки, на якій планується створити парк становить 17423,4 га.
Створення НПП «Західне Побужжя» і його функціонування передбачає проведення регулярної науково-просвітницької, культурно-виховної та науково-дослідної роботи. Для цього у структурі НПП будуть створені спеціальні підрозділи (наукові відділи, відділ еколого-просвітницької роботи тощо), укомплектовані кваліфікованими фахівцями. Це сприятиме підвищенню загального рівня культури в регіоні. Науковці різних спеціальностей будуть проводити екологічний моніторинг, слідкуватимуть за станом природних комплексів і популяціями рідкісних видів рослин і тварин, на підставі чого будуть розроблені спеціальні програми покращення екологічного стану території та прилеглих до неї ландшафтів. Науковцями НПП будуть досліджуватись можливості екологізації різних напрямків господарської діяльності, що здійснюються на його території (лісове, водне і рекреаційне господарство). Велике значення матиме налагодження на постійній основі екологічної освіти, спрямованої на місцевих жителів, відвідувачів парку і, що особливо важливо, школярів.
Довідково:
Найбільш цінними у созологічному відношенні вважається насадження корінних для заплави Західного Бугу широколистяних лісів, де в складі деревних порід переважає дуб, липа, вільха або і ясен (Querceto (roburi) – Tilieto (cordatae) – Alnetum (glutinosae) або – Fraxinetum (excelsiori).
У долині Західного Бугу та його стариць на алювіальних ґрунтах нижніх терас поширені ліси формації вільхи сірої (Alneta glutinosae) — бореального мезотрофного виду. Вони належать до практично корінних і збереглися завдяки надзвичайній здатності вільхи чорної займати відповідні її еколого-біологічним властивостям екотопи.
З раритетних видів флори у складі цих угруповань найчастіше трапляються: верба Старке, щитолисник звичайний, ліннея північна, цибуля ведмежа, підсніжник білосніжний, пальчатокорінник травневий, коручки болотяна і чемерниковидна, зозулині сльози яйцевидні, гніздівка звичайна, любка дволиста. Але опис локалітетів цих видів потребує додаткових сезонних обстежень.
Дуже цінними є угруповання різнотравних лук з домінуванням бобових: буркунів, конюшин лучної, рівнинної та лучної, шавлії лучної, вовчуга польового, лядвенця рогатого та інших видів. Вони не лише мають важливе медодайне, лікарське та кормове значення, а й сприяють значному підвищенню родючості бідних піщаних ґрунтів, бо належать до категорії рослин з бульбочковими бактеріями – азотфіксаторами.
У складі флори проектованого НПП виявлено 25 видів рослин, занесених до Червоної книги України.
На території проектованого НПП 4 види занесені до Європейського Червоного списку, 11 видів – до Червоної книги України, 101 вид включено до Додатку ІІ Бернської конвенції. Зі складу місцевої фауни 53 види занесено до списку видів, що підлягають особливій охороні в межах Волинської області.

Відділ розвитку галузей агропромислового комплексу управління агропромислового розвитку райдержадміністрації.

Переглядів 4227