Версія для друку
Понеділок, 05 лютого 2018 15:24

Міськрайонне управління Держгеокадастру інформує

На Волині  в ході земельних торгів вартість права оренди на ділянку зросла у тринадцять разів

Права оренди на вісімнадцять ділянок реалізували від початку року на Волині за посередництвом земельних аукціонів. Усі наділи – державної власності сільськогосподарського призначення. Їх загальна площа – 387,6 га. Вони розташовані у Володимир-Волинському, Горохівському, Ківерцівському, Ковельському, Локачинському, Любомльському. Любешівському, Старовижівському та Турійському районах.

За підсумками торгів бюджети області щорічно отримуватимуть 722,1 тис.грн.

Земельні аукціони – дієвий механізм, який дозволяє в ході конкурентних змагань суттєво підвищити вартість річної оренди на привабливі ділянки. Так, в ході торгів, що відбулися у лютому, вона зросла з 8 до 107,2% від нормативної грошової оцінки тобто у тринадцять разів. Стартова ціна становила 19,4 тис.грн, а кінцева – 260,2 тис.грн.

Нагадаємо, що оголошення про майбутні земельні аукціони є у відкритому доступі. У них зазначено місце розташування, кадастровий номер, стартова ціна, час та місце проведення аукціону.

 

Від початку року на Волині зареєстрували майже 14 тисяч земельних ділянок.

Державні кадастрові реєстратори Волинської області  від початку року  опрацювали  24401 звернення з питань ведення Державного земельного кадастру.

За заявами громадян, спеціалісти зареєстрували 13870 земельних ділянок та внесли 3398 відомостей (змін до них) до Державного земельного кадастру про земельну ділянку.

Найбільше наділів зареєстрували у Ківерцівському (1443), Любешівському (1438) та Рожищенському  (1200) районах Волині.

У Іваничівському, Луцькому та Старовижівському районах внесено найбільше відомостей до Державного земельного кадастру – 559,  528, 397 відповідно. 

Також кадастрові реєстратори Волині надали 6840 витягів про земельну ділянку з ДЗК та виправили 107 технічних помилок у відомостях Державного земельного кадастру, які було допущено не з вини органу, що здійснює його ведення.

Нагадуємо,  що на сайті Держгеокадастру ви можете замовити витяги та довідки у земельній сфері онлайн.

Головний спеціаліст сектору взаємодії із ЗМІ та зв’язків з громадськістю

 

Майже три тисячі проектів землеустрою за принципом екстериторіальності опрацювали експерти-землевпорядники Волині у січні та лютому.

 Від початку року до волинських експертів надійшло 2983 проекти землеустрою за принципом екстериторіальності.

Нагадаємо, суть принципу полягає у тому, що  проекти вносять  до системи електронного документообігу Держгеокадастру в електронному вигляді, засвідчені електронним цифровим підписом розробника разом з  викопіюванням з кадастрової карти (плану), на якому відображено запроектовану земельну ділянку. Система електронного документообігу Держгеокадастру за принципом випадковості обирає територіальний орган Держгеокадастру, який здійснюватиме погодження проекту землеустрою

Відтак, волинські фахівці-експерти у січні та лютому 2020 року опрацювали та підготували 2928 пакетів документацій, з них 2417 оцінено позитивно, 511 – негативно. Ще 55 проектів на разі перебуває в роботі.

До слова, у 2019 році спеціалісти Головного управління Держгеокадастру у Волинській області розглянули 13502 проекти землеустрою щодо відведення земельних ділянок, які отримали рандомно, за принципом екстериторіальності. Надали 10191 позитивний та 3311 негативний висновки щодо відповідності нормам та вимогам чинного законодавства.

Головний спеціаліст сетору взаємодії із ЗМІ та громадськістю

 

На Волині онлайн запитів щодо надання витягу про нормативну грошову оцінку надійшло утричі більше, аніж до ЦНАПів

 Від початку 2020 року на Волині  надійшло 20911 заява щодо надання витягу з технічної документації про нормативну грошову оцінку земельної ділянки. З них 5029 – за посередництвом ЦНАПів, а онлайн – утричі більше, -  15882.

Відтак, громадяни позитивно оцінюють можливість замовити адміністративну послугу за посередництвом інтернет-сервісів Держгеокадастру.

Відповідно, надано 20570 витягів.  У  ЦНАПах – 5115 (з урахуванням минулого року) та 15455 – онлайн.

Найбільше онлайн витягів громадяни отримали у Луцькому (4098), м.Ковель та Ковельському (2964) та Горохівському (2444) районах Волинської області.

Нагадаємо, що на сайті Держгеокадастру можна  ознайомитися з переліком електронних сервісів. Там же можна  замовити довідки, витяги та інші документи, що стосуються земельної сфери.

Нормативну грошову оцінку земельних ділянок здійснюють для визначення розміру земельного податку, державного мита при обміні, спадкуванні та даруванні земельних ділянок, орендної плати за земельні ділянки державної та комунальної власності, втрат сільськогосподарського і лісогосподарського виробництва, вартості земельних ділянок площею понад 50 гектарів для розміщення відкритих спортивних і фізкультурно-оздоровчих споруд.

Головний спеціаліст сектору взаємодії із ЗМІ та зв’язків з громадськістю

 

На Волині опрацювали понад 90% отриманих від початку року заяв від громадян щодо ведення Державного земельного кадастру

  Від початку року державні кадастрові реєстратори Волинської області отримали 14810 заяв від громадян щодо ведення Державного земельного кадастру. Ці звернення про отримання довідок, витягів, внесення  та надання відомостей опрацьовані на 94%. Відповідно, надано 13960 різноманітних документів.

Так, найчастіше громадяни зверталися щодо державної реєстрації земельної ділянки, таких від початку року здійснено 8270. Найбільше наділів зареєстрували у Любешівському (1207), Ківерцівському (873) та Рожищенському (741) районах.

Також надано 3672 витяги з ДЗК про земельну ділянку та внесено до державного земельного кадастру 1899 відомостей (змін до них) про земельну ділянку.

Нагадаємо, що звертатися щодо надання таких послуг необхідно у ЦНАПи області. Усі їх адреси є на веб-порталі Держгеокадастру.

Довідково:

Державна реєстрація земельної ділянки здійснюється під час її формування за результатами складення документації із землеустрою після її погодження у встановленому порядку та до прийняття рішення про її затвердження органом державної влади або органом місцевого самоврядування

 Головний спеціаліст сектору взаємодії із ЗМІ та зв’язків з громадськістю

 

Понад чотирнадцять тисяч безоплатних адміністративних послуг надали волинські земельники від початку року

 Щодня до кадастрових реєстраторів Волині звертаються громадяни щодо надання різноманітних довідок, витягів, відомостей, погоджень у земельній сфері. Так, від початку цього року, за запитами волинян та мешканців інших областей, надано 14016 безкоштовних адміністративних послуг.

Найчастіше люди зверталися щодо реєстрації земельної ділянки, - отримали  5677 таких послуг. Також надано 5067 витягів з Державного земельного кадастру про  земельну  ділянку на  підтвердження державної реєстрації   земельної  ділянки та здійснено 1826 виправлень  технічної  помилки у відомостях з Державного земельного кадастру, яка була допущена органом, що здійснює його ведення.

Частина адміністративних послуг у сфері земельного кадастру є платними. Від 1 січня 2020 року до бюджету спрямовано 121,6 тис.грн за їх надання. Найбільш – за  витяги з Державного земельного кадастру про земельну ділянку, – громадяни сплатили 112,6 тис.грн за ці довідки. Ще 8,7 тис.грн – за виправлення технічної  помилки у відомостях Державного земельного кадастру, не з вини органу,  що здійснює його ведення.

Нагадаємо, що усі адміністративні послуги у земельній сфері надаються виключно через ЦНАПи. Низку довідок можна замовити онлайн на сайті Держгеокадастру.  

Головний спеціаліст сектору взаємодії із ЗМІ та зв’язків з громадськістю

 

На Волині у 2019 році учасники АТО/ООС отримали 599 земельних ділянок

 У 2019 році до Головного  управління Держгеокадастру Волинської області надійшло 1052  заяви щодо отримання земельних ділянок від учасників АТО/ООС та членів сімей загиблих військовослужбовців.

Відтак, надано 545 дозволів на розроблення документації із землеустрою на площу 897,5 га. Для ведення особистого селянського господарства – 462 дозволи на площу 888,6 га,         для ведення садівництва – 65 дозволів на площу 7,4   га,  для індивідуального дачного будівництва – 18 дозволів на площу 1,4 га.

Упродовж року волинські бійці та члени їх родин безпосередньо у власність отримали 599 наділів загальною площею  965,7 га. Для ведення особистого селянського господарства – 503 ділянки (955,3 га),       для ведення садівництва – 95 (10,3 га),  для індивідуального дачного будівництва – 1 ділянка площею 0,1 га.

  Головний спеціаліст сектору взаємодії із ЗМІ та зв’язків з громадськістю

 

Майже 30 тисяч витягів про нормативну грошову оцінку земель надали у 2019 році на Волині

 У  2019 році  спеціалісти Головного управління Держгеокадастру у Волинській області за заявами громадян та юридичних осіб надали 28422 витяги із загальнонаціональної (всеукраїнської) нормативної грошової оцінки земель сільськогосподарського призначення. Найбільше документів – щодо наділів у Рожищенському (6100), Ковельському (4478) та Локачинському (3813) районах Волині.

Понад  50% таких витягів громадяни отримали за посередництвом онлайн-сервісів. Так, 14734 документів видано онлайн, а 13688 – у ЦНАПах області.

Довідково:

       З 1 січня 2019 року набула чинності загальнонаціональна нормативна грошова оцінка земель сільськогосподарського призначення. Дані цієї оцінки внесені до Державного земельного кадастру. Ці відомості з Державного земельного кадастру використовуються у всіх випадках, де потрібна інформація про нормативну грошову оцінку земельної ділянки сільськогосподарського призначення, розташованої за межами населених пунктів.

Отримати витяг про нормативну грошову оцінку можна звернувшись у ЦНАП або онлайн за посередництвом Публічної кадастрової карти.

            Головний спеціаліст сектору взаємодії із ЗМІ та зв’язків з громадськістю

 

Шістнадцять аукціонів з продажу прав оренди на земельні ділянки державної власності оголошено у лютому на Волині

Головне управління Держгеокадастру у Волинській області оголосило про шістнадцять земельних аукціонів, які заплановано у лютому. На торгах пропонуватимуть право оренди на 42 ділянки державної власності сільськогосподарського призначення у Володимир-Волинському, Старовижівському, Турійському, Ратнівському, Маневицькому, Луцькому, Ковельському, Ківерцівському, Локачинському, Горохівсьокму та Рожищеноському районах Волині.

Загальна площа цих наділів – 556,5 га. Стартова ціна лотів становить 8% від нормативної грошової оцінки і сукупно сягає 407,8 тис.грн. Якщо аукціони відбудуться успішно, то бюджети області зможуть щорічно отримувати понад півмільйона гривень за оренду ділянок, адже зазвичай в ході конкурентних торгів вартість наділів зростає з 8% до 13% від НГО і вище.

Уся інформація про організаторів, виконавців аукціонів, а також про земельні ділянки відкрита. Ознайомитися з нею можна на сайті Держгеокадастру у розділі «Земельні торги».

Нагадаємо, що зараз до продажу прав оренди за посередництвом земельних торгів на Волині підготували 608 наділів загальною площею 8386, 3 га.

Головний спеціаліст сектору взаємодії із ЗМІ та зв’язків з громадськістю

 

Уряд прийняв рішення щодо питання передачі земельних ділянок сільськогосподарського призначення державної власності у комунальну власність об’єднаних територіальних громад.

Розпорядженням доручається Держгеокадастру розпочати з 1 лютого 2018 року передачу усіх земельних ділянок сільськогосподарського призначення державної власності в комунальну власність відповідних об’єднаних територіальних громад, крім тих земельних ділянок, які не можуть бути передані у комунальну власність.

У випадку якщо земельні ділянки не сформовані, Держгеокадастру доручається забезпечити їх формування шляхом інвентаризації.

До передачі земельних ділянок сільськогосподарського призначення державної власності у комунальну власність розпорядження землями сільськогосподарського призначення при передачі в користування (виключно шляхом проведення аукціонів) або у власність, здійснювати за погодженням з об’єднаними територіальними громадами та після прийняття ними рішення.

Передача земельних ділянок сільськогосподарського призначення державної власності в комунальну власність відповідних об’єднаних територіальних громад дасть можливість чітко і прозоро формувати дохідну частину місцевих бюджетів в частині плати за землю та стимулюватиме територіальні громади до їх добровільного об’єднання.

Довідково:

КАБІНЕТ МІНІСТРІВ УКРАЇНИ

РОЗПОРЯДЖЕННЯ

від 31 січня 2018 р. № 60-р

Київ

Питання передачі земельних ділянок сільськогосподарського призначення державної власності у комунальну власність об’єднаних територіальних громад

Державній службі з питань геодезії, картографії та кадастру починаючи з 1 лютого 2018 р. забезпечити:

формування земельних ділянок сільськогосподарського призначення державної власності в межах, визначених перспективним планом формування територій громад, шляхом проведення інвентаризації земель сільськогосподарського призначення державної власності з подальшою передачею зазначених земельних ділянок у комунальну власність відповідних об’єднаних територіальних громад згідно із статтею 117 Земельного кодексу України;

передачу земельних ділянок сільськогосподарського призначення державної власності, включених до переліку земельних ділянок державної власності, права на які виставлені на земельні торги, в комунальну власність об’єднаних територіальних громад після оприлюднення результатів земельних торгів та укладення договорів оренди таких земельних ділянок;

здійснення до передачі земельних ділянок сільськогосподарського призначення державної власності у комунальну власність розпорядження землями сільськогосподарського призначення державної власності під час передачі в користування (виключно шляхом проведення аукціонів) або у власність за погодженням з об’єднаними територіальними громадами (шляхом прийняття відповідною радою рішення згідно із статтею 26 Закону України “Про місцеве самоврядування в Україні”).

Прем’єр-міністр України                                                                                                       В. ГРОЙСМАН

 

Міськрайонне управління у Володимир-Волинському районі та м. Володимирі-Волинському Головного управління Держгеокадастру у Волинській області.

Переглядів 4548