Версія для друку
Четвер, 11 січня 2018 14:07

Нарада з питань компенсації за пільгові перевезення пасажирів залізничним транспортом

На нараді були присутні також керівники департаменту фінансів, соціального захисту населення, інфраструктури та туризму облдержадміністрації, голови райдержадміністрацій, районних рад, об’єднаних територіальних громад, міські голови, представники Головного управління ДФС в області, виробничого структурного підрозділу “Рівненська дирекція залізничних перевезень” регіональної філії “Львівська залізниця ” ПАТ” Укрзалізниця”.
Про перевезення пільгових категорій пасажирів залізничним транспортом в області доповідав в.о. начальника виробничого структурного підрозділу “Рівненська дирекція залізничних перевезень” регіональної філії “Львівська залізниця” ПАТ “Укрзалізниця” Іван Якименко. Голови райдержадміністрацій, районних рад, об’єднаних територіальних громад та міські голови інформували про здійснення компенсаційних виплат за пільговий проїзд окремих категорій громадян шляхом встановлення ставок земельного податку для земель залізничного транспорту.

- Потрібно не лише забезпечити повернення коштів за пільговий проїзд, а й, створити належний рівень умов у транспорті, де пасажирам буде комфортно, - зазначив Володимир Гунчик.
Іван Якименко повідомив що наразі Укрзалізниця проводить реформи і буде створювати окрему пасажирську компанію, змінювати стандарти обслуговування.
Тож у контексті співпраці з Укрзалізницею, у межах області планують створити відокремлений підрозділ – умовну станцію «Х», працівники якої будуть фактично зареєстровані у Волинській області, а відтак, податок на доходи фізичних осіб залишиться у межах регіону, адже сплачується за місцем реєстрації структурного підрозділу. У підсумку отримають більше 10 млн. грн., якими вдасться «перекрити» необхідну суму пільг, а 15% ПДФО надійде до обласного бюджету.
Окрім того, відшкодування вартості пільгового проїзду відбуватиметься за спеціальною програмою, на основі меморандуму, де передбачать взаємовідповідальність усіх сторін.
Тож роботу у зазначеному векторі розпочато. Присутні керівники місцевих органів влади визначили систему використання ПДФО, як базу для подальших компенсацій пільгових перевезень. На разі ж, працюватимуть над формуванням єдиної бази даних громадян, які мають право на безкоштовний проїзд в усіх видах транспорту.

Слід зазначити, що Бюджетом Володимир-Волинського району на 2017 рік видатки на фінансування інших пільг (зокрема й на здійснення компенсаційних виплат за пільговий проїзд окремих категорій громадян залізничним транспортом) не передбачались у зв’язку із тим, що відповідно до пункту 7 Порядку розрахунку обсягів компенсаційних виплат за пільгові перевезення залізничним транспортом окремих категорій громадян, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 16.12.2009 №1359, сума недоотриманих коштів включається до місячної станційної звітності, на території якої був придбаний пільговий  проїзний документ (квиток) незалежно від місця проживання (навчання) пасажира. Відповідно до пункту 9 на підставі  зазначеної звітності, складається облікова форма про недоотримані кошти за перевезення залізничним транспортом окремих категорій громадян, витрати на перевезення яких відшкодовуються з державного або місцевих бюджетів, а на території  Володимир-Волинського району відсутні залізничні станції, які б здійснювали продаж проїзних документів (квитків).

При діючих в 2017 році ставках земельного податку до бюджету області ПАТ «Укрзалізниця» перераховано до місцевих бюджетів області 15,5 млн.грн. земельного податку, в тому числі Володимир-Волинський район: 211,2 тис. грн.

Законом України «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо забезпечення збалансованості бюджетних надходжень у 2018 році» від 07.12.2017 № 2245-VIII стаття 284 з 01.01.2018 року Податковий Кодекс України доповнений нормою щодо справляння земельного податку за земельні ділянки, надані для залізниць у межах смуг відведення (крім цього надані гірничодобувним підприємствам для видобування корисних копалин та розробки родовищ корисних копалин) у розмірі 25 відсотків податку, обчисленого відповідно до ставок, затверджених рішеннями органів місцевого самоврядування.

Разом з тим, пунктом Розділу ІІ Прикінцевих та перехідних положень вищезгаданого Закону установлено, що у 2018 році до рішень про встановлення місцевих податків і зборів, прийнятих органами місцевого самоврядування, у тому числі радами об'єднаних територіальних громад, що створені згідно із законом та перспективним планом формування територій громад, після 15 липня 2017 року та у 2018 році, не застосовуються вимоги підпункту 4.1.9 пункту 4.1 та пункту 4.5 статті 4, підпункту 12.3.4 пункту 12.3, підпункту 12.4.3 пункту 12.4 та пункту 12.5 статті 12 Податкового кодексу України та Закону України "Про засади державної регуляторної політики у сфері господарської діяльності".

Відділ організаційної роботи та управління персоналом апарату райдержадміністрації

Переглядів 3849

Галерея зображень