Версія для друку
П'ятниця, 21 квітня 2017 13:53

Раціональне використання земель у області

У студії відеоселекторного зв'язку разом із очільницею райдержадміністрації працювали начальник управління агропромислового розвитку райдержадміністрації Юрій Кравчук, заступник начальника управління Держгеокадастру у Володимир-Волинському районі Оксана Гжиб та головний спеціаліст відділу розвитку галузей агропромислового комплексу управління агропромислового розвитку райдержадміністрації Олена Шевчук.

Начальник головного управління Держгеокадастру в області Василь Василенко проаналізував раціональне використання земель у області та контроль за отриманням правовстановлюючих документів на їх використання. Зокрема, він зазначив, що у кожній районній державній адміністрації має діяти комісія з проведення інвентаризації земель сільськогосподарського та несільськогосподарського призначення, розташованих в межах населених пунктів і за їх межами та ефективності їх використання.

За результатами їх перевірок кожна РДА має визначити переліки земельних ділянок державної та комунальної власності, які використовуються неефективно, з порушенням вимог земельного законодавства та не наданих у власність чи користування, усунути ці недоліки, а також провести нормативну грошову оцінку земель,на яких вона не проведена, наданти в оренду землі державної та комунальної власності, які ще досі не надані у власність та користування на конкурентних засадах. Адже, за словами губернатора, це принесло б чималий дохід у місцеву казну.

Ряд названих недоліків по використанню землі у районах стосуються виплати орендної плати, яка менша 3%, відсутність правових документів на користування землею, нецільове використання земель.

Турбує начальника управління Держгеокадастру і низький попит на оренду земель для багаторічних насаджень. Для заохочення бажаючих розвивати свою господарську діяльність у даній галузі розроблено ряд пропозицій: нижчий відсоток плати за оренду землі, яку надаватимуть у користування на 30 років.

Із Юрієм Горбенком, директором департаменту агропромислового розвитку обговорювали методи підвищення ефективності використання земель сільськогосподарського призначення. Для цього були внесені зміни та доповнення до Положення про департамент в частині організації робіт щодо моніторингу та ефективності використання земель сільськогосподарського призначення,організовано проведення щоквартального моніторингу ефективності використання землекористувачами земель сільськогосподарського призначення, визначено площі земельних ділянок сільськогосподарського призначення, які використовуються неефективно, з порушенням вимог земельного законодавства та не надані у власність чи користування.

Варто також забезпечити укладання та реєстрацію договорів оренди земель щодо суб'єктів, які користуються нею без правовстановлюючих документів та відповідно до договорів оренди, що не зареєстровані в установленому законодавством порядку з обов’язковою агрохімічною паспортизацією земель сільськогосподарського призначення, організувати роботу щодо аналізу діючих договорів оренди земель з метою виявлення таких, що не відповідають у частині розміру орендної плати вимогам пункту 288.5 статті 288 Податкового кодексу України, та забезпечити внесення змін до них шляхом укладання додаткових угод.

Переглядів 2556