Версія для друку
Вівторок, 18 квітня 2017 17:07

Подвійне свято на Володимирщині: урочисте відкриття міськрайонного ЦНАПу в місті Володимир-Волинський та Устилузькій ОТГ

У результатів утворення об’єднаних територіальних громад та передачі владних повноважень на місця, в рамках реформи децентралізації, виникає потреба у створенні центрів надання адміністративних послуг населенню (ЦНАПів). Відтак, такий Центр адмінпослуг відтепер матиме і Устилузька ОТГ.

Його урочисте відкриття розпочалося із вітального слова очільника області Володимира Петровича Гунчика. Звертаючись до присутніх губернатор зазначив, що Устилузька об’єднана громада уже має відповідний стаж роботи і створення такого сучасного, за усіма мірками європейського, Центру дозволить функціонувати та розвиватися їй ще краще і ефективніше.

- Даний Центр надання адміністративних послуг дозволить сьогодні громаді  вкотре довести свої наміри служити людям, надавати послуги по місцю їх знаходження, тим більше, що кордон за декілька метрів звідси. І для нас дуже важливо, щоб обличчя міста, громади та й усієї Волині відкривалося для наших сусідів в тому числі і з таких проектів, які реалізуються сьогодні завдяки нашому міжнародному співробітництву.

До слова, німецьким товариством міжнародного співробітництва (GIZ) в рамках реалізації проекту «Реформа в управлінні на Сході України» було виділено кошти Устилузькій міській раді, як одному з 10 переможців проекту, безповоротної допомоги в сумі 904 тис. 410 грн. на фінансування реконструкції частини приміщення Центру надання адміністративних послуг, яке розпочалося у вересні 2016 р., а закінчилося у грудні місяці цього ж року. Тоді були освоєні кошти в сумі 406 тис. 509 грн. Далі проводилося вмеблювання установи, обладнання комп’ютерними та іншими системами, на які було витрачено 497 тис. 856 грн. Сума співфінансування з боку Устилузької міської ради склала близько 90 тис. грн.

За словами керівника експерт-проекту Романа Матвійчука, Центр надання адміністративних послуг в Устилузькій ОТГ є одним із перших в Україні, сформованих за моделлю інтегрованого офісу. У центрі надаватиметься ряд послуг різноманітного характеру, необхідних для населення.

Не менш хвилюючим було і відкриття Володимир-Волинського міськрайонного Центру надання адміністративних послуг. Зокрема, у вітальному слові голова райдержадміністрації Наталія Василець зазначила, що тут ми не просто відкриваємо ЦНАП, а реформуємо два центри: той, який функціонував при районній державній адміністрації і той, який був створений при міській раді, щоб людям, які прийдуть сюди, було зручно та комфортно, а саме основне, щоб вони тут швидко та якісно могли отримати ту чи іншу допомогу.

Після урочистого перерізання стрічки усіх присутніх запросили оглянути ЦНАП, де директор Алла Троць на практиці продемонструвала, як виглядає прийом громадян. При вході в Центр, відвідувачів зустрічатимуть два консультанти, які інформуватимуть про послуги, що надаються та куди варто звернутися, а також допоможуть скористатися інформаційним терміналом. Там же громадяни отримають талон, номер якого оголошуватиметься у мікрофон та висвітлюєватиметься на екрані. Середній час прийому відвідувача становитиме 15 хвилин.

Громада міста та громада району отримала хороший подарунок. На сьогодні ми маємо установу дійсно європейського рівня. Надіюся, що наш колектив зможе втримати цю марку за підтримки громади. Відтепер ми можемо повноцінно, якісно, швидко і у правовому полі надати широкий спектр послуг”, зауважила у своїй розмові  Алла Троць.  

 Послуги будуть надаватися на І поверсі і стануть зручними для кожного мешканця нашого району чи міста, в тому числі, для людей з обмеженими фізичними можливостями. Надання адміністративних послуг безкоштовне. Оплата передбачена тільки за ті послуги, які передбачені чинним законодавством.

Також вона зазначила, що з метою забезпечення зручності та оперативності обслуговування суб’єктів звернень у ЦНАП здійснюють інформаційне консультування суб’єктів, діє система електронного керування чергою через інформаційний термінал.

Крім цього, у приміщенні облаштовано робоче місце для працівника банківської установи, що дасть можливість користувачам послуг відразу ж внести відповідну плату, не покидаючи адмінприміщення. Для тих людей, котрі прибудуть до ЦНАП із маленькими дітками, обладнано ігровий майданчик, який подарував Благодійний фонд «Матері Божої Неустанної Помочі».

Варто також звернути увагу на те, що Володимир-Волинський ЦНАП – перший серед подібних структур у Західній Україні, який працює у форматі міськрайонного. На його створення було витрачено близько 1 млн. 646 тисяч гривень. Оскільки процедура закупівель товарів, робіт і послуг проводилася через систему електронних закупівель, вдалося зекономити  180 тисяч гривень. У новому ЦНАПі є ряд новацій. Він  досить технологічно оснащений. Є електронна черга, системи документообігу,  відеонагляду, звукозапису, смс-інформування, у подальшій перспективі будуть запроваджені ще і онлайн послуги. Відпрацьовується питання додаткової інтеграції послуг у ЦНАП.

На закінчення заходів керівник найвищої гілки виконавчої влади в області подякував усім, хто долучився до прекрасної справи – створення та реорганізації ЦНАПів.

- Хочу подякувати усім, хто приймав участь у реалізації даних проектів. В першу чергу їх менеджерам, будівельникам, владі Володимир-Волинського району та міським головам, нашим колегам – депутатам обласної ради. Адже ми усі разом, єдиною громадою, націлили себе на те, що Україна рухається вперед, Україна проводить реформи, хоч вони далеко і не прості. Тож хай цей Центр буде ще одним нашим кроком до зміцнення української держави.

Розділила цю думку із Володимиром Гунчиком і голова райдержадміністрації Наталія Василець, яка зазначила, що міськрайонний ЦНАП – це один із важливих кроків децентралізації влади. Адже в сучасних умовах суб’єктами процесу безумовно постають дві сторони – і державні органи, які надають послуги, і населення, яке їх отримує. Тому без активної участі громадян, без «зворотного зв’язку» реформування системи надання адмінпослуг неможливе. І час уже давно продиктував потребу кардинальної зміни чинних практик надання адміністративних послуг, що стосуються не просто їх якості, зручності умов, прозорості і доступності, а зумовлюють новий стиль відносин між громадянином і органом влади чи самоврядування, у якому домінують сучасні комунікативні технології і в їх центрі – інтереси населення. Тож саме такий модернізований ЦНАП, який ми бачимо сьогодні, став вирішенням даного питання.

Відтак, про  реформу децентралізації важливо не лише говорити мовою цифр, а й показувати практично: як через створення структур управління, в контексті передачі повноважень на місця, так і у сфері надання адміністративних послуг, які повинні бути максимально доступними для громадян.

Переглядів 3673

Галерея зображень