Версія для друку
П'ятниця, 14 квітня 2017 08:42

13,4 млн грн отримала Волинь у рамках програми «Доступні ліки»

Зокрема, Володимир Гройсман нагадав, що з квітня 2017 року розпочала дію програма «Доступні ліки», яка передбачає виділення коштів на придбання ліків проти серцево-судинних захворювань, цукрового діабету та бронхіальної астми. Нині є уся нормативна база та відповідні кошти, а це 500 млн грн, направлені в регіони.

– Важливо, яким чином в регіонах будуть реалізовані програми. Ліки, їхня доступність мають надзвичайно важливе значення. На місцях важливо надати необхідну інформацію і забезпечити доступність цієї програми. Головне завдання сьогодні – максимально розширити дію цієї програми і донести інформацію про урядову програму з виділення безкоштовних ліків до мешканців міст, сіл, селищ в усій країні, по кожному регіону, щоб люди могли скористатися новими можливостями, – підкреслив Прем’єр-міністр.

Своєю чергою, Віце-прем’єр-міністр України Павло Розенко зауважив, що у програмі «Доступні ліки» беруть участь 157 препаратів за міжнародною непатентованою назвою та торгівельними марками. З них для лікування серцево-судинних захворювань – 127 торгівельних назв лікарських засобів, діабету ІІ типу – 24 лікарські засоби, бронхіальної астми – 6 торгівельних назв лікарських засобів. Це препарати 35 виробників, з яких 18 виробників країн ЄС, 15 українських виробників та по одному виробнику з Ізраїлю та Індії.

– Найкращі показники щодо залучення аптек до участі у програмі мають  Вінницька, Дніпропетровська, Кіровоградська, Полтавська, Рівненська та Хмельницька області. У Запорізькій, Житомирській, Київській, Львівській, Миколаївській, Одеській, Херсонській і Черкаській областях потрібно суттєво збільшити кількість аптек, які беруть участь у цій програмі, – сказав Павло Розенко.

В той же час, в.о. міністра охорони здоров’я України Уляна Супрун зазначила, що програма «Доступні ліки» починається з відвідин лікаря, який і виписує відповідний рецепт на ліки.

Опісля, перейшли безпосередньо до розгляду ситуації на місцях.

– В березні відбулась сесія обласної ради, де прийнято рішення про розподіл субвенції з Державного бюджету, загальний обсяг якої становить 13,4 мільйона гривень. Зважаючи на те, що під дію урядової програми потрапляє близько 600 тисяч жителів Волинської області, необхідно буде додаткове фінансування – близько 30%. Розпорядниками коштів визначено 20 центрів первинної медико-санітарної допомоги. Зараз участь у програмі бере більше 60 аптек. Реалізація ліків розпочалась, розширюємо мережу реалізації, проводимо активну роз’яснювальну роботу тощо. Особливих питань до уряду немає, максимально посилюємо інформаційний блок, – зазначив голова облдержадміністрації Володимир Гунчик.

Насамкінець, Глава Уряду попередив керівників областей, якщо вони будуть безвідповідально ставитись до цієї програми, то заробітну плату отримуватимуть наліпками, які мають бути на аптеках «Доступні ліки», адже несуть особисту відповідальність за кожну людину.

Відділ інформаційної політики облдержадміністрації.

Переглядів 3090